ESMOLET DE PARAULES
Opinió 18/08/2012

Atur

i
Albert Pla Nualart
1 min

Aquest subsidi per sobreviure en períodes que no es troba feina reflecteix molt bé quin és el nostre grau de solidaritat. Com a treballadors en actiu, posem part dels guanys en una bossa comuna, de la qual, si tot va bé, no ens caldrà agafar mai res.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'hauríem d'entendre, doncs, com un esforç de tots perquè els que en moments puntuals no troben un encaix al mercat laboral no quedin sense cap ingrés. No pas -i ho sento sovint- com uns diners que primer poso i després tinc dret a recuperar.

La seva gràcia és justament que molts donen i no reben res, i no seria, per tant, cap disbarat que als que el cobren se'ls demanés a canvi algun tipus de servei social.

Tenim munts d'aturats i les xarxes del tercer sector plenes de forats quan més falta ens fan. Tenim munts d'aturats i boscos tan bruts que són un polvorí. Tenim munts d'aturats i llars d'infants i CAPs que tanquen perquè no poden pagar ningú.

I em sembla depriment que -per exemple com a criteri per prorrogar-lo- ningú es plantegi que, a més del nivell de renda, es tingui en compte que l'aturat ajuda en alguna cosa o s'està formant activament.

El drama de l'atur no és només cobrar una misèria: és no sentir-se útil ni tenir cap raó per llevar-se. És no tenir res que et disciplini, et motivi i et permeti seguir aprenent per estar en les millor condicions el dia que accedeixis a un lloc de treball.

Que trobem normal que doni dret a cobrar per no fer res diu molt poc del nostre grau de cohesió social.

stats