VISCA EL SISTEMA
Opinió 11/02/2012

Crits i Renou per l'Espai Mallorca

i
Sebastià Alzamora
2 min

Crits i Renou per l'Espai Mallorca és una plataforma reivindicativa que, com el seu nom indica, ha organitzat per al dia d'avui un sarau a l'Espai Mallorca (c/ del Carme, 55, Barcelona) que segur que es farà escoltar. A partir de les deu del matí i fins a les nou del vespre, i en sessió contínua i ininterrompuda, qui s'acosti avui al centre de promoció de la cultura de les Balears amb seu al Raval tindrà ocasió de gaudir -gratis- d'un festival d'alegries diverses: hi haurà poesia, gloses, circ, lieder , humor, cabaret, jazz, clowns , videopoesia, música clàssica amb quartet de corda, música tradicional italiana, mallorquina i occitana, joglars, titelles i tot el que vulgueu. Des de Josep Pedrals fins als Ministrers; des de Rafèu Sichel fins a Enric Casasses; des de Blancallum Vidal, Jaume C. Pons, Anna Gual i Ester Xargay fins a Stefano Pompilio, Xavier Serrat, la Companyia Trifaldó, el Grup Va de Bot! o Judit Neddermann i Ignasi Cussó. I molts més que em deixo, i no per falta d'interès, sinó d'espai. Ah, i també hi ha dinar popular: tan popular, que també surt de franc (i és boníssim).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com us deia, tot aquest bé de Deú te una intenció reivindicativa. I quina és la reivindicació, direu, si el món és tan formós? Doncs, ras i curt, que no tanquin l'Espai Mallorca. Fa tretze anys que aquest centre duu a terme una feina més que meritòria de difusió de la producció cultural de les Balears a Barcelona i Catalunya: la seva llibreria, que ofereix tots els títols vius dels editors illencs, més tots els llibres imaginables d'autoria o de temàtica baleàrica, fa temps que és punt de referència per a molts lectors del Cap i Casal i d'arreu del país. I la seva programació cultural (literària, plàstica, musical, audiovisual) ha estat una contribució excel·lent a la tasca, encara avui imprescindible, de fer net dels vels espessos de desconeixement que existeixen entre els germans catalans i balears. La rellevància i la utilitat de l'existència de l'Espai Mallorca estan fora de dubte.

Tanmateix, això no ha evitat que el centre estigui des de fa temps en una precarietat alarmant, fruit d'una autèntica espiral de despropòsits enfilada a mitges per la institució pública que en va impulsar la creació (el Consell de Mallorca) i l'entitat privada que en té encarregada la gestió (el Gremi d'Editors de Balears). Com que descriure la teranyina d'insolvència i irresponsabilitat que han teixit entre els uns i els altres fóra una cosa tan àrdua com descoratjadora, en farem una altra de més pertinent: aplaudir la magnífica feina duta a terme per l'equip de l'Espai Mallorca, últimament en condicions més que abruptes (fins a sis mesos sense cobrar les nòmines, per exemple), i exigir al Consell de Mallorca i al Gremi d'Editors de Balears que demostrin ni que sigui una mica de sentit comú i honestedat.

Si aneu avui a l'Espai Mallorca ajudareu a fer sentir aquest reclam, i sobretot passareu (sols, amb amics, en parella o amb les criatures) un dia collonut. Crits i renou!

stats