Opinió 23/06/2014

Feixismes

i
Fernando Trias De Bes
1 min

La setmana passada, el Sense ficció de TV3 va emetre un documental titulat A la dreta i més enllà, de Montse Armengou i Ricard Belis. Enhorabona a ells i als seus col·laboradors perquè és d’un altíssim nivell en tots els sentits.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El documental fa un recorregut pels partits de l’extrema dreta de diferents països europeus, com ara el Front Nacional a França o Albada Daurada a Grècia, comptant amb testimonis directes d’alguns dels seus dirigents i boticlastes. Ideologia extremista, violència com a forma d’imposar les seves idees o exclusió racial i xenofòbia van ser exposats per alguns dels seus partidaris de forma pública i oberta.

Els partits feixistes no són una novetat. Existeixen des de fa dècades. Però en les darreres eleccions europees van registrar un important creixement de vots, conseqüència d’un conjunt de factors: desencant amb els partits centralistes o moderats, indignació davant la corrupció, crisi d’institucions, manca de lideratge polític i pèrdua de representativitat social dels partits majoritaris.

Quan els problemes dels ciutadans s’agreugen, es transformen en extrems. I davant de problemes extrems, alguns prefereixen solucions radicals. Siguin de dretes o d’esquerres. Ara aquesta tendència s’està accelerant.

Aquest és el principal perill d’aquesta crisi. Els polítics que pertanyen a països on la població ha cregut i creu en els avantatges de la tolerància i la moderació no poden ignorar la seva responsabilitat última.

¿Però quina és aquesta responsabilitat?

Doncs la responsabilitat última dels polítics dels països veritablement lliures i democràtics és no donar peu al retorn dels feixismes.

stats