VISCA EL SISTEMA
Opinió 06/10/2011

'Never mind the bollocks'

i
Sebastià Alzamora
2 min

"Juanca, Juanca / no es amigo del pueblo, sino de la banca / la justicia está de duelo / suelo soñar que vuela por los aires / eso no es terrorismo, / se merece el cielo ". A l'Audiència Nacional (d'Espanya) es veu que no han pensat el mateix i en conseqüència van ordenar l'arrest del cantant lleidatà de rap Pablo Hasél, precisament per un possible delicte d'apologia del terrorisme. Dit i fet, un escamot d'agents de la Policia Nacional (d'Espanya) es va presentar a can Hasél i au, cap a Madrid, com s'acostuma a fer en aquests casos. Els versos citats més amunt formen part d'una cançó de Hasél titulada Muerte a los Borbones , que és la que ha donat peu a l'acusació de l'Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Què volen que els digui. Consideracions artístiques al marge (la cançó és prou dolenta, però també ho són les d'El Canto del Loco i a ningú se'ls ha acudit detenir-los, tot i que potser no seria mala idea), Muerte a los Borbones de Pablo Hasél té tanta perillositat potencial com Illes dins un riu de Tomeu Penya. Se'm fa difícil imaginar que algú escolti aquesta lletania i tingui com a reacció sortir corrents a agredir el rei (d'Espanya) a la primera regata en què se'l trobi. Ja fa molts d'anys de l'auge del punk , i des d'aleshores hem tingut ocasió d'escoltar legions de grups de rock radikal de tots els estils, nacionalitats i colors, vociferant les més variades proclames antisistema a les seves cançons, però de moment no tenim notícia que cap hagi induït a un magnicidi. Acusar Hasél de fer apologia del terrorisme té tant de sentit com acusar La Oreja de Van Gogh de fer apologia de l'automutilació.

La qual cosa ens porta una pregunta: realment l'Audiència Nacional no té altra cosa a fer? Ara que esmentàvem els punks , és oportú recordar que els Sex Pistols també es van esbravar amb la reina d'Anglaterra a la cançó God save the Queen , però quan la policia britànica els va arrestar no va ser per això, sinó per possessió de drogues o per promoure bregues i tumults als seus concerts. És a dir, per coses serioses, i no per collonades. Aquí, en canvi, no ens en sortim: fa un parell de setmanes ja vam parlar del cas d'aquell subjecte que l'Audiència Nacional va fer detenir a Mallorca acusat de pertànyer a Al-Qaida i que naturalment després no va ser més que un friqui més o menys descambuixat. I encara recordem el cas esperpèntic d'Èric Bertran, que el 2004, quan ell en tenia catorze, va ser detingut per ordre de la mateixa Audiència Nacional acusat de terrorisme, per haver demanat a una cadena de supermercats que etiquetés els seus productes en català.

Esperem que les coses vagin d'una manera mínimament raonable i que a Hasél se li retirin els càrrecs (i que recondueixi la seva vocació cap a algun altre llenguatge artístic que no faci soroll: que escrigui llibres, home, que ho fa tothom). I també, ja que tot indica que en el futur caldrà continuar amb les retallades, que algú tingui el sentit comú de suprimir d'una vegada l'Audiència Nacional.

stats