MAPA MUNDI
Opinió 20/01/2011

Segon dia amb un atemptat contra un centre policial La formació del Parlament s'ajorna pel frau electoral El president vol explicacions de l'últim afer de Berlusconi El president sortint rebutja el mediador kenyà de la crisi L'exbanquer vinculat al grup Wikileaks evita la presó

2 min
L'edifici de la policia a Baquba, després de l'atemptat.

Estats Units d'Amèrica

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Barack Obama reclama a Hu Jintao a la Casa Blanca gestos en favor dels drets humans a la Xina. Hu li respon que ja s'ha avançat molt en aquest camp.

P. 16 Tunísia

Els carrers de la capital, Tunis, i de les poblacions on es va forjar la revolta popular contra el president Ben Ali tornen a ser escenari de protestes contra el govern de transició. Els manifestants també reclamen la dimissió del primer ministre i la dissolució del partit d'Ali.

P. 17 iraq

4 Les forces de seguretat tornen a ser objecte d'un atac suïcida després que dos kamikazes al volant d'una ambulància provoquin fins a quinze morts a la ciutat de Baquba, a l'est del país. L'explosió contra una seu central de la policia deixa més de 50 ferits i té lloc l'endemà que un suïcida matés 50 persones en un centre de reclutament policial a Tikrit, al centre. Un dels atacants cau abatut per la policia.

afganistan

7 El president Hamid Karzai ajorna un mes la formació del Parlament i suma així cinc mesos després de la celebració de les eleccions. La decisió respon a la petició del tribunal electoral encarregat d'investigar les denúncies per frau de més de 300 candidats, que necessita més temps per estudiar totes les reclamacions. Les acusacions d'uns comicis poc transparents han afectat la credibilitat de Karzai.

Hongria

Allau de crítiques al primer ministre, Viktor Orbàn, al Parlament Europeu contra la llei de premsa. Alguns diputats van protestar tapant-se la boca amb esparadrap. Orbàn diu que rectificarà si cal.

P. 18 ITÀLIA

5 El president de la República, Giorgio Napolitano, assegura en un comunicat que espera que el primer ministre, Silvio Berlusconi, comparegui davant la fiscalia de Milà per les acusacions d'abús de poder i incitació de la prostitució de menors. Napolitano s'afegeix a les pressions dels seus antics socis de govern i dels partits de l'oposició perquè aclareixi el cas de la jove que va assistir a les seves festes privades.

COSTA D'IVORI

6 El mediador designat per la Unió Africana per la crisi política des de les presidencials del novembre passat amenaça el president sortint, Laurent Gbagbo, amb sancions i la intervenció militar. El primer ministre kenyà, Raila Odinga, no veu avenços en les negociacions perquè Gbagbo deixi el poder. El president sortint acusa Odinga de no ser imparcial i assegura que no el tornarà a rebre.

SUÏSSA

8 L'exbanquer que ha facilitat a Wikileaks les dades bancàries de milers de clients sospitosos d'haver comès evasió fiscal és condemnat a pagar una multa de més de 5.600 euros i a dos anys de suspensió per haver violat la llei del secret bancari. Un jutge de Zuric rebutja la petició de l'acusació de vuit mesos de presó per a Rudolf Elmer, que va ser director de la sucursal a les illes Caiman del banc suís Julius Bär.

stats