ESMOLET DE PARAULES
Opinió 06/09/2011

Terrorista

i
Albert Pla Nualart
1 min

Un dels models de TV3 és la BBC, però mentre que la BBC sol parlar d'ETA com "el grup separatista basc", a TV3 és sovint "una banda terrorista".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Això no vol dir en absolut que la BBC condemni ETA menys que TV3. Vol dir que, per norma, restringeix l'ús de terrorista , perquè -havent-hi rumiat- creu que fa més difícil enten dre la complexitat d'un conflicte.

L'ús interessat n'ha fet un adjectiu inútil per a la informació. Està tan demonitzat que no descriu sinó que estigmatitza. Si a un estat li pengen aquesta etiqueta, esdevé envaïble; i si la pengen a una minoria ètnica, s'obren les portes al genocidi.

Qui aposta per la pau vol entendre l'origen de la violència, vingui d'on vingui. En el llarg conflicte entre kurds i turcs, palestins i israelians, bascos i espanyols, etc., dir que els uns són terroristes i els altres no, aposta per la violència.

Tant Hamàs com Israel fan actes de violència execrable. Qualificant de terroristes els uns i els altres no només enquistem l'odi. ¿Hi ha graus d'ètica en la mort d'infants?

Però el més pervers és que l'ús de terrorista deshumanitza. Un cop hem decidit que algú ho és, passa a ser prou poc humà perquè torturar-lo ja no sigui tan il·legítim.

La informació que usa terrorista , com ara l'ARA, dirà que no pretén deshumanitzar a ningú. Obvia una evidència: una paraula no vol dir el que voldríem que volgués dir, porta la càrrega que li ha anat posant a sobre un prolongat ús. I és amb tota aquesta càrrega que n'hem de fer un ús responsable.

stats