LA LLAMBREGADA
Opinió 23/11/2011

La mania de mirar-nos Euskadi

i
Iu Forn
2 min

"Tant de bo aquí sabéssim fer les coses d'aquesta manera. Ells sí que ho tenen clar". Aquesta és una expressió escoltada diumenge en boca de molts sobiranistes catalans un cop sabuts els resultats obtinguts per Amaiur. Aturem-nos-hi frase per frase.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

"Tant de bo aquí sabéssim fer les coses d'aquesta manera". Quan la diu un sobiranista, em sona a aquell que a l'hora de dinar passa per davant de la porta del veí i diu: "Mmm, quina oloreta més bona fa. Tant de bo jo sabés cuinar així perquè la meva vida seria tan meravellosa..." Escolti, si vostè vol menjar bé, coi, aprengui a cuinar. Compri's un llibre, busqui receptes, apunti's a un curset... No sé, foti alguna cosa de profit en comptes de lamentar-se. Els catalans ens passem la vida ensumant les cases dels bascos i dient que ells sí que saben cuinar. I quan arribem a casa i obrim la nostra nevera buida, l'únic que sabem fer és trucar al restaurant xinès Dragon Tuerto en la Muralla perquè agafin una bicicleta de tercera mà i ens portin una vedella amb salsa d'ostres. Una decisió temerària, perquè al restaurant xinès Dragon Tuerto en la Muralla la vedella amb salsa d'ostres ni la fan amb vedella ni tenen ostres per fer cap salsa.

"Ells sí que ho tenen clar" és la frase perfecta per a pusil·lànimes addictes als llibres d'autoajuda, però no per a qui vol, o diu que vol, un país amb plena sobirania. Afirmar "ells sí que ho tenen clar" significa que qui ho diu no ho té clar. O pitjor, que creu que el país sencer no ho té clar. Bé, doncs si és així, pleguem. És a dir, si afirmem que ens manca un valor que adjudiquem a uns altres i ho fem amb admiració, és que volem i dolem. Escolti, si vostè creu que no ho té clar o que el país no ho té clar, faci alguna cosa per canviar la situació. Quina? Què li sembla d'entrada l'autocrítica? I a continuació fugir de friquismes i personalismes? Ei, i això seria només per començar.

stats