Opinió 15/01/2011

La vigorèxia i altres trastorns

i
Ignasi Aragay
1 min
Matances, Catalunya

Matances com la d'Arizona o la d'Olot ens confronten amb la nostra por ancestral a perdre el control. Ai, la bèstia que tots portem dins. Els trastorns del cervell són més comuns del que pensem. A Catalunya, cada any afecten un 11% de la població. Predominen les depressions. Al món, vint-i-quatre milions de persones pateixen esquizofrènia. De patologies n'hi ha moltes. Per exemple l'anorèxia, un problema greu, sobretot entre les adolescents. Per als nois, comença a fer forat la vigorèxia: l'obsessió per tenir un cos perfecte, amb els músculs del ventre escultòricament marcats. Si comencem a identificar patologies concretes, no acabarem mai.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La medicina ha tendit, de fa mig segle, a singularitzar mals mentals i buscar-los tractaments específics, siguin farmacològics o educatius. Hi ha, però, qui defensa una aproximació diferent: parlar menys de malaltia i més de fragilitat mental, i donar un suport integral proporcionant a la persona, des de feina fins a consell, sense renunciar als fàrmacs. Així ho fan a la Fundació Cassià Just Cuina Justa, on tenen contractats 120 malalts d'aquest tipus.

L'individualisme de masses en què vivim ens fa més vulnerables. Tots estem sempre connectats, però cada cop hi ha més gent aïllada. La família s'ha desconstruït, l'escola ha perdut autoritat, la medicina ha passat a ser un mer servei tècnic... Tot plegat ens fa socialment fràgils. I n'hi ha que ho acaben solucionant a trets. I n'hi ha que ens ho mirem perplexos. I n'hi ha que actuen.

stats