Per què aquesta és la millor temporada de bolets de les últimes dues dècades?

La temperatura i les pluges registrades aquest estiu n'han afavorit la producció

La temporada de bolets 2014 és la millor dels darrers 19 anys. Segons el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), durant els mesos de juliol, agost i setembre s'ha arribat a una producció de 80 quilos de bolets per hectàrea. Si es mantenen les previsions climatològiques, el centre assegura que, "sent prudents", al final de la temporada es podria arribar als 130 kg/ha. Però per què hi ha tants bolets aquest any? I sobretot: per què és el millor any dels darrers 19?

1) Pel temps que ha fet aquest estiu. "La temperatura que ha fet durant els darrers mesos i la humitat registrada han fet que hi hagi més bolets que mai", explica el responsable de conservació i biodiversitat de la Societat Catalana de Micologia, Miquel Fortuny.

2) Hi ha hagut pluges abundants aquesta temporada. Fortuny argumenta que els bolets necessiten humitat i les grans precipitacions que han caigut aquest estiu han contribuït a la seva fructificació. "Els bolets necessiten molta aigua. Per saber de quanta disposen, cal calcular quant ha plogut i quanta aigua s'ha evaporat", afirma l'investigador del CTFC i doctor enginyer de forests, Juan Martínez de Aragón. Per tant, aquesta temporada, els bolets han disposat de grans quantitats d'aigua, que han multiplicat la seva producció.

3) No hi ha hagut ventades. "Quan hi ha vent no hi ha bolets", expressa Fortuny, i afegeix que n'atura la fructificació. "El vent afavoreix que l'aigua que requereixen s'evapori", puntualitza Martínez de Aragón.

4) S'ha avançat la temporada boletaire i s'ha desenvolupat sense cap interrupció. Si bé a la zona del Pirineu normalment hi ha una aturada durant 15 dies a l'agost, aquest any no ha parat d'haver-hi bolets. Al Prepirineu i a la Catalunya Central també s'ha avançat. En aquestes zones, tradicionalment s'iniciava a mitjans de setembre i aquest any a l'agost ja es podien trobar alguns bolets. "Ara vindran els millors mesos per collir-ne i sembla que el temps serà semblant a l'actual", apunta Martínez de Aragón. Per tant, considera que "encara hi haurà més producció".

5) Es poden trobar al bosc la gran majoria d'espècies de tardor. Fredolics, camagrocs, rovellons, llenegues, pinetells o ceps es podran trobar a la majoria del territori català, des del litoral fins al Pirineu. "Al Prepirineu i a la Catalunya Central ara és on comença a haver-hi més quantitat de bolets", puntualitza el micòleg.

Més continguts de

El + vist

El + comentat