Política 18/02/2015

L'ANC impulsa el "debat constituent" per ampliar majories a favor de la independència

Les sectorials de l'entitat preparen per a finals d'abril unes jornades per obrir la discussió a la ciutadania

Núria Orriols
3 min
La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, la cara visible de l’organització des que es va fundar, encara el seu tercer i últim mandat.

BarcelonaL'ANC enceta una nova etapa i accelera per impulsar el debat constituent. El seu objectiu és obrir la discussió sobre com ha de ser el nou país per “continuar sumant suports” a la causa sobiranista. Així es desprèn de les conclusions de la reunió del consell de sectorials —a les quals ha tingut accés l'ARA—, que va reunir la setmana passada una seixantena de persones, representants de les 35 assemblees sectorials en què s'articula l'entitat. La finalitat de l'Assemblea és ampliar el debat intern a la resta de la societat, de manera “oberta” i “participativa”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, es va aprovar la celebració d'unes jornades a finals del mes d'abril per tal de posar en comú els ítems de la discussió i obrir-la a la ciutadania. En el mateix marc també es presentarà la tasca feta pel grup de treball d'estructures d'estat, un equip de treball de l'ANC dedicat a elaborar propostes, que impliquen diverses sectorials, per al 'Llibre blanc' del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

Bastir el discurs de l'ANC

L'impuls del debat constituent també forma part de l'estratègia de l'entitat per revifar les seves pròpies bases després de la sotragada del procés després del 9-N, per l'animadversió entre els dos principals partits sobiranistes, CiU i ERC. La cúpula de l’entitat vol clarificar objectius i recuperar el lideratge social del procés per encarar uns mesos determinants cap al 27-S, per ells, la “fita definitiva”.

Ja no es tracta de plantejar la independència només com una “oportunitat”, sinó com una “necessitat imperiosa” per fer els “canvis estructurals” que “només seran possibles en una nova República Catalana”, assenyala el document. Es tracta d'utilitzar les sectorials de l'Assemblea per bastir el discurs de l'ANC i apropar-se a col·lectius socials que poden donar suport a la independència en funció de l'oportunitat que representi per generar un nou marc de convivència.

En el pla d'actuació de l'entitat per a aquest 2015, del qual va informar l'ARA, l'Assemblea prioritza l'ampliació de la majoria independentista apropant-se a col·lectius “potencialment afins”. Com? Omplint de contingut el concepte 'independència', una qüestió estretament lligada al debat constitucional. I ja ho ha començat a fer. Aquesta setmana l'ANC es va adherir a les entitats que donen suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) pel dret a l'habitatge, promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), i recollirà signatures contra els desnonaments i la pobresa energètica.

Altres iniciatives que promouen el debat

Setmanes enrere, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va rebre en Audiència al Parlament el Grup Promotor per a la Convenció Constitucional (GPCC). En aquella trobada es va presentar un document on es detallaven els passos a seguir per tenir un debat social sobre com es vol el nou país, si és que així ho decideixen una majoria dels ciutadans a Catalunya. Aquesta convenció constitucional hauria d'assegurar la participació de la ciutadania en l'elaboració d'una carta magna, i proposa un procés pautat per elaborar i redactar la Constitució catalana: “liderat" per la societat civil i “legitimat” pel Parlament.

El GPCC recull quatre etapes: la fase “participativa”, la “participativa institucional”, la “representativa” i la de “democràcia directa”. Quan falten sis mesos per al 27-S, per aquesta entitat s'ha obert l'etapa de la fase participativa, en la qual s'haurien d'agrupar i posar en comú totes les iniciatives de la societat que promoguin el debat constitucional.

Segons apunten fonts del GPCC, s'està promovent un "fòrum" comú per bastir un procés de deliberació ciutadana amb les propostes de Constitució de l'equip de juristes de Santiago Vidal, el grup Constitucio.cat i la sectorial de juristes de l'ANC. Les mateixes veus assenyalen que aquests grupuscles han mantingut fins a tres trobades per organitzar la primera fase de debat social sobre una eventual Constitució catalana.

stats