Política 11/05/2015

Somriures al PP per entomar el seu primer 'escrache' de campanya

Alberto Fernández passeja per la fira de Sant Ponç amb una silenciosa però vistosa comitiva al darrere

Mario Martín Matas
3 min
'Escrache' al candidat del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz

BarcelonaLes distàncies curtes li agraden, i per això el candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, s'ha pres amb esportivitat el primer 'escrache' que li ha muntat aquest dilluns la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a la fira de Sant Ponç. Entre somriures més o menys forçats, el candidat ha atès un dels portaveus del grup de 20 persones que l'estaven esperant amb pancartes on es podia llegir "Pobresa energètica #CiUPP", "Al juny sí que es pot. Aprovem la ILP Habitatge" o "60.000 desnonades sense casa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició concreta de la PAH és que al proper mes de juny s'aprovi al Parlament la Iniciativa Legislativa Popular de Mesures Urgents per fer front a l'Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica, ha explicat a l'ARA el portaveu de la plataforma Carlos Macías, lamentant que són precisament CiU i PP els que no es comprometen a votar a favor d'aquesta llei. Per aquesta raó dissabte passat va ser el candidat i alcalde de CiU, Xavier Trias, qui va patir el primer 'escrache' i avui li ha tocat al PP.

L'Alberto ha enraonat una estona amb ells i fins i tot els ha dit que ell no podia fer res perquè no era diputat al Parlament, tot i que després als periodistes ha fet unes declaracions amb contingut més polític, lamentant que hi ha 300 habitatges públics buits a la ciutat de Barcelona que són propietat del Consell Comarcal del Barcelonès, en el qual governen CiU i ICV, "és a dir, amb Ada Colau". La PAH li ha exposat la seva reclamació que, a la pràctica, ja hi ha 70 municipis que han votat mocions a favor, alguns d'ells governats per CiU.

El 'escrache', en tot cas, ha sigut extremadament silenciós. Els membres de la PAH saben que amb la crispació de l'actual campanya no han d'anar més enllà, i també que una de les candidates del 24M, Ada Colau, va ser la líder de la plataforma fins no fa tant de temps, així que vigilen molt la seva actuació per no generar cap tensió afegida. Es limiten a situar-se darrera del candidat del PP amb els seus cartells, per mirar d'aparèixer en totes les fotografies i totes les imatges de les televisions

Fernández Díaz arrenca la seva passejada per les paradetes de la fira de Sant Ponç, aturant-se en comptades ocasions, sobretot quan identifica alguna cara d'altres visites: "Jo vinc cada any, eh?", li diu a una de les paradistes que el saluda. Entre tant cartell i tanta samarreta verda és una alegria trobar-se amb un home que li demana fer-se un 'selfie'. Però la forma de fer l''escrache' està tan estudiada que, fins i tot, quan un espontani passa per allà i crida un genèric "xoriço" o un altre comença a cridar consignes dirigides als periodistes, els mateixos membres de la PAH els demanen silenci. Amb aquest comportament tan exquisit, fins i tot els escortes que porta l'Alberto poden estar tranquils.

Després de 30 minuts de passeig la situació no té gens de tensió. "No vagis pel sòl, que fa calor", li diu al candidat una dona de la PAH. "Ens podries convidar a dinar", li diu una altra. L'Alberto, tot somriures, es gira i els hi respon que anirà a agafar la moto: "No em podreu seguir", diu, i sembla que ho lamenti. Marxa amb la motocicleta i tot són comiats i adéus per part de tothom, conscients que és possible que es tornin a veure aviat. L''escrache' d'aquest dilluns acaba a La Rambla, amb els membres de la PAH fent una rotllana i fent un "imparable". S'ajupen i, poc a poc, comencen a aixecar-se cridant "imparables, imparables" per acabar saltant. Apoderament al millor estil "Sí que es pot!", mentre els turistes que copen La Rambla passen ràpid, mirant-los de reüll.

stats