DEBAT INTERN
Política 09/11/2013

Aznar exhibeix l'enuig amb Rajoy

Avisa que "pren nota" de l'absència de Rajoy i el seu govern a la presentació del seu llibre

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.José María Aznar està dolgut amb els que ara ostenten el poder al seu partit per no haver-li fet costat dijous a la presentació del segon volum de les seves memòries. Sobretot amb el president espanyol, Mariano Rajoy, que va tenir un paper molt rellevant en els seus gabinets i amb qui el distanciament és evident. Sobretot perquè Aznar en deixa constància sempre que pot. Ahir, en una entrevista a la Cope , lluny de treure ferro a la plantada dels dirigents populars, l'exmandatari conservador va advertir amb to rancuniós que "si el que s'havia enviat era un missatge d'escenificació de la ruptura" ell en "prenia nota".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident espanyol, lluny de pensar que podrien ser les seves estirades d'orella en públic a Rajoy el que pot haver contaminat les relacions amb el seu delfí, va seguir donant lliçons al seu successor a la Moncloa, com fa des del 21 de maig, quan li va recriminar per primer cop en públic no complir la promesa del programa electoral del PP d'abaixar impostos. Va ser el punt d'inflexió en l'amistat que mantenien. Rajoy, a qui li van preguntar llavors més d'una dotzena de vegades per les crítiques del seu antecessor, es va limitar a dir que ell mantindria la línia de les seves polítiques, malgrat que "a uns els agradi més i a d'altres menys".

Mentre Rajoy seguia amb el seu silenci meditat, que tant molesta a Aznar, diversos dirigents populars es van afanyar a justificar la seva absència. L'excusa de la cúpula del partit era que ultimaven els detalls de la vintena jornada interparlamentària que el PP celebra des d'ahir a Còrdova. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que ella no hi havia pogut anar perquè preparava el consell de ministres d'ahir, però que hi havia enviat un dels seus secretaris d'estat, el de Relacions amb les Corts, el català José Luis Ayllón.

La Moncloa té Aznar present

La mà dreta de Rajoy també va ser l'encarregada de negar qualsevol mena de "ruptura" de l'executiu del PP amb Aznar, a qui respecta "especialment" entre tots els expresidents, afegia. I no tan sols això: Sáenz de Santamaría, conscient que la llista de crítiques aznarianes cap al seu govern és extensa, va afegir: "L'opinió dels presidents, i molt especialment la d'Aznar, la tenim molt en compte". La número dos de la Moncloa recordava a la perfecció que a l'acte de presentació d' El compromiso del poder Aznar va proclamar que, quan ell era president, tenia un equip ministerial que "compartia una idea d'Espanya com a nació" i que això "no es discutia". "Tots estàvem al servei de la millora del país. No hi érem per sobreviure, flotar o gaudir dels càrrecs i les prebendes, sinó per fer coses i transformar, no per relliscar en les coses", va afirmar l'expresident. Així que Sáenz de Santamaría, molt finament, va deixar caure que molts del que formaven part de l'equip dels dos primers governs del PP ara són membres de l'executiu de Rajoy.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va esquivar la premsa quan li van preguntar per la relació entre el president i l'expresident populars quan va entrar al conclave del partit a Andalusia, però durant el discurs inaugural va desactivar una de les crítiques del president retirat, que amenaça de tornar. "El PP no deixa a ningú enrere", va advertir Cospedal, que també va defensar la unitat del seu partit, en què, segons ella, no hi ha "ni divisions ni sectarismes".

La realitat, però, és que el dia 26 farà un any que Aznar va presentar el primer volum amb tota la cúpula del PP aplaudint, amb Rajoy al capdavant, i que dijous només hi havia l'ala dura dels populars amb la plana major del partit a Madrid: Ana Botella, Ignacio González i Esperanza Aguirre. Els que han decidit erigir-se amb Aznar com els protectors de l'essència popular. El PP no es trencarà amb aquest escenari, però ja no són una sola família. Ja hi ha marianistes i aznaristes.

stats