CORRUPCIÓ
Política 08/07/2013

Bárcenas amenaça de "fer caure el govern" de Rajoy

Declaracions a 'El Mundo' de l'extresorer popular

Ara
2 min
Bárcenas amenaça de "fer caure el govern" de Rajoy

Madrid"Quatre hores amb Bárcenas". Amb aquest titular de connotacions literàries el director d'El Mundo , Pedro J. Ramírez, va donar ahir veu a l'extresorer del PP Luis Bárcenas perquè amenacés Mariano Rajoy d'engegar el ventilador i "fer caure el seu govern". Les armes ja no són únicament els famosos papers de Bárcenas , sinó també "altres documents i discos durs que provarien el sistemàtic finançament il·legal de les campanyes del partit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La publicació va caure com una autèntica bomba de rellotgeria al PP, just el mateix dia que Rajoy i José María Aznar es tornaven a veure les cares -a l'acte de cloenda dels cursos d'estiu de la FAES- després de les crítiques de l'expresident a les polítiques del successor. Les discrepàncies entre els dos dirigents populars van quedar en segon terme i van fer pinya en el silenci. De les seves boques no en va sortir ni un sol comentari malgrat la insistència de la premsa a conèixer el seu parer.

La conversa entre Ramírez i Bárcenas s'hauria produït dies abans que l'extresorer entrés a la presó de Soto del Real, el 27 de juny. En aquesta trobada, l'extresorer teòricament hauria relatat com el PP va moure fils per convèncer-lo a ell mateix perquè negués l'autenticitat dels papers fets públics. Els que el seu amic Jorge Trías hauria filtrat a El País -traint la seva confiança- en adonar-se de la seva transcendència. Bárcenas confiava que el PP l'ajudaria i per això va negar-ho tot fins al punt de "falsejar" la seva lletra durant la prova cal·ligràfica.

L'extresorer del PP va narrar pas per pas quin era el modus operandi mitjançant el qual el PP, suposadament, s'hauria finançat durant com a mínim 20 anys de manera il·legal, i hauria pagat sobresous a la cúpula popular. "Els diners s'entregaven en bosses, maletins o maletes al despatx de l'extresorer Álvaro Lapuerta al carrer Génova, i en presència de Bárcenas [és Pedro J. Ramírez qui escriu], en qualitat de gerent. Tots dos comptaven els bitllets i els ficaven en una caixa forta". Segons el relat, els dos responsables financers del PP tenien el seu propi mètode per registrar els ingressos, els comparaven i després feien les gestions necessàries amb l'administració corresponent perquè el donant del PP es veiés compensat amb l'adjudicació oportuna.

Segons Bárcenas, quan Rajoy va saber que disposava d'aquesta documentació, que havia anat apuntant al llarg dels anys, va reaccionar literalment posant-se les mans al cap: "Déu meu, Luis, com pots tenir aquests papers?"

Cospedal, la primera víctima

Segons aquesta versió, Bárcenas atribuïa a la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, les filtracions que el relacionaven amb escàndols de corrupció i va amenaçar Rajoy de fer públic el cobrament d'una comissió il·legal de 200.000 euros per encàrrec del PP de Castella-la Manxa -comunitat presidida per Cospedal- a canvi d'una adjudicació a Toledo. Sorprenentment, el PSOE ahir només va demanar explicacions a Cospedal per aquest suposat cobrament a través de la federació de Castella-la Manxa.

El d'ahir va ser el primer avís seriós de Bárcenas de destapar-ho tot i posar setge a Rajoy.

stats