TRIBUNALS
Política 04/09/2014

Bustos justifica els pagaments als alcaldes de la FMC imputats

Declara a la jutge que no eren dietes sinó retribucions per dedicació

Laura Díaz-roig
3 min

SabadellRetribucions per la dedicació i l’activitat dels alcaldes. Així és com van definir ahir l’expresident i l’exsecretari de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos i Adolfo Moreno, els suposats sobresous que l’associació hauria pagat a una quarantena d’alcaldes, ara imputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge de Sabadell que investiga el cas els acusa d’un delicte contra l’administració pública pel cobrament, el 2011 i el 2012, de 300.000 euros en el que la jutge considera “sous encoberts” que la cúpula de la FMC hauria fet passar per unes dietes sense justificar. Ahir la desena d’imputats que van declarar van negar que es tractés de dietes, i van dir que eren pagaments per dedicació i responsabilitat segons el càrrec. Així, els alcaldes cobraven una mitjana -cada mes el mateix- segons les seves activitats al comitè executiu de la FMC. Com que no eren dietes, van explicar ahir, els diners no s’havien de justificar amb tiquets de despeses. Segons les converses telefòniques del sumari, però, Moreno era conscient de les irregularitats i va avisar Bustos del risc.

La titular del jutjat d’instrucció 1 de Sabadell va començar ahir a prendre declaració als quaranta imputats i continuarà avui, demà i dimarts que ve. A diferència d’altres compareixences al jutjat, Bustos, que va assegurar que està “tranquil”, no va voler atendre els nombrosos mitjans que l’esperaven a la porta de l’edifici. Més tard, a través d’un comunicat, va reiterar la seva innocència. “Els meus companys alcaldes i jo mateix cobràvem per la feina que fèiem a la FMC. En cap cas, ho vull deixar ben clar, eren sobresous encoberts”, assegura l’exalcalde en el comunicat.

Bustos va deixar definitivament l’Ajuntament de Sabadell dimarts a la nit renunciant a la seva acta de regidor, després que el febrer passat dimitís com a alcalde per la seva implicació en el cas Mercuri. Va fer efectiva la renúncia en el ple ordinari del mes de setembre del consistori.

Tant ell com la resta d’alcaldes diuen que els diners es van cobrar de manera transparent i que es van declarar a Hisenda. En els pressupostos de la FMC aquests pagaments constaven sota el concepte de “dietes” des de l’any 1988.

Ahir, en sortir dels jutjats, alguns dels alcaldes imputats van defensar les retribucions. Van justificar la seva legalitat i van explicar que les quantitats es cobraven per la feina feta i que es van declarar a Hisenda. L’alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), va reconèixer que les coses a la Federació “no s’han fet del tot bé” si quaranta alcaldes estan obligats a comparèixer, mentre que el de Solsona, David Rodríguez (ERC), va destacar que els alcaldes van anar seguint “el que deien els serveis jurídics” i va assegurar que “tenia entès” que cobrava una retribució. També l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i vicepresidenta de la FMC, Núria Marín, va voler deixar clar que els alcaldes de l’executiva tenien responsabilitats polítiques a l’entitat, però no de gestió interna diària, que portaven directament Bustos i Sansano. Per això va justificar que aprovessin els pressupostos sense fixar-se en el detall de cada partida.

El fiscal vol que Nadal testifiqui

El fiscal Fernando Bermejo ha demanat a la jutge que citi a declarar com a testimoni l’exconseller Joaquim Nadal, que va ser el primer president de la FMC, perquè expliqui el funcionament de l’entitat anys enrere. L’antecessor de Bustos al capdavant de la FMC, Manel Mas, va explicar a l’ARA que quan ell en va assumir la presidència, l’any 1995, només el president sortint, Nadal, percebia una quantitat fixa per la tasca desenvolupada. Va ser aleshores quan ell va decidir rebaixar-se la quantitat que rebia mensualment -que era d’unes 100.000 pessetes (600 euros)- i que els vicepresidents cobressin també una quantitat fixa, però més baixa, que constava a les seves declaracions de la renda.

stats