Política 10/03/2014

La CUP renuncia a l’Eurocambra amb retrets cap a l’“opaca” UE

Roger Mateos
2 min
L’assemblea nacional de la CUP es reunia fa un any a Olot. Ahir a Cervera va fer-ho el consell polític.

BarcelonaPer un marge estret de vots, el prop de mig centenar de membres del consell polític de la CUP van decidir ahir renunciar a concórrer a les eleccions europees. La votació de l’òrgan de decisió de la CUP, format per representants de les onze agrupacions territorials i reunit ahir a Cervera, venia precedida d’una intensa discussió interna en les setmanes anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquest període, la formació de l’esquerra independentista havia distribuït entre la militància dos argumentaris interns, un amb els pros d’afrontar la cita europea i l’altre amb els contres, per fomentar així el debat. En aquests textos -avançats per l’ARA la setmana passada-, la mateixa organització ja admetia que el dilema del 25-M els dividia “fortament”. I així ho reflectien, segons fonts de la CUP, els resultats de la votació: 24 vots en contra de presentar candidatura, 21 a favor i una abstenció.

Un cop presa la decisió, la CUP va justificar-se amb un pronunciament directe contra la Unió Europea, que descrivia com “un espai antidemocràtic que imposa la privatització dels serveis públics, la dictadura del deute i la preservació dels interessos de capital i dels estats”. En vista del creixent “descrèdit” del club comunitari, la CUP havia optat per renunciar a les eleccions a l’Eurocambra, “per denunciar aquest sistema opac i antidemocràtic”.

Campanya en preparació

El fet de no participar en els comicis del maig porta afegit el risc de quedar bandejat del debat polític durant les pròximes setmanes. Per evitar-ho, segons les diverses fonts consultades, la CUP prepara una campanya política paral·lela per denunciar el funcionament i l’essència de la Unió Europea. La formació acabarà de planificar-ne pròximament els continguts.

Encara està per decidir també si opta per donar suport explícit extern -com ha fet en anteriors conteses electorals- a la candidatura europea de l’esquerra abertzale o aquest cop adopta un perfil més discret. No a tothom dins de la formació assembleària catalana va deixar indiferent el flirteig que durant setmanes va permetre especular amb una llista conjunta de Bildu -tradicional aliat de la CUP- amb ERC.

Finalment, l’entesa entre Bildu i els d’Oriol Junqueras no va cristal·litzar. Però d’aquí a finals de mes encara pot haver-hi novetats. Solidaritat Catalana per la Independència, la formació dels exdiputats Uriel Bertran i Alfons López Tena, decidirà en una consulta interna -el 15 o el 22 de març- si el dia de les europees es queda a casa, presenta candidatura pròpia o bé s’uneix a la llista de Bildu i torna a fer-se visible en el mapa polític català.

stats