LA RESPOSTA DE MADRID
Política 09/10/2013

Camacho s'aferra a Rajoy

La dirigent catalana manté la seva proposta convençuda que té el suport del president espanyol

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

MadridFins que Rajoy no la desacrediti, Alícia Sánchez-Camacho no farà marxa enrere. La presidenta del PPC va actuar ahir com si no hagués sentit el cop de porta que li va donar la cúpula popular per la seva proposta de finançament "singular" per a Catalunya i va seguir el seu tour particular per explicar la idoneïtat de posar límits a la solidaritat entre comunitats, tant en la ronda mediàtica que va fer com en les reunions que va mantenir amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al matí, i amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a la tarda. Camacho està convençuda que té el suport del president espanyol tot i que no l'hagi explicitat, segons explicaven ahir des del seu entorn. Camacho, doncs, s'aferra a Rajoy, sigui per convenciment o per necessitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dirigents populars ahir es feien creus de l'acarnissament de la premsa conservadora contra Camacho. L'explicació que hi veuen és que Camacho va pecar d'un excés de protagonisme i no va saber controlar els temps. No era el moment de treure la pols a la proposta del PPC sobre la reforma del finançament feta fa un any i mig i vendre-la com un fre a l'onada sobiranista. Els barons populars -malgrat que alguns apostin per fórmules similars a la catalana- quan senten que és una proposta per evitar la independència de Catalunya automàticament ho veuen una cessió al que consideren un xantatge i s'hi oposen de ple.

El degoteig de crítiques a Camacho provinents d'algunes comunitats governades pel PP ahir no es va aturar. Per això des de Madrid es va posar en marxa una operació per intentar salvar Camacho. Primer es va fer públic que es reunia amb Montoro (que abans ja havia dit a la Cadena SER que no hi hauria finançament singular per a Catalunya). I després es va muntar una reunió a Génova amb Cospedal. L'endemà d'haver envestit la líder del PPC per esbombar la seva proposta financera quan la cúpula popular li havia posat la catifa vermella per ser la convidada d'honor del comitè del direcció del PP de dilluns, ahir la va cridar per dibuixar l'estratègia a seguir a Catalunya i per intentar reforçar el seu paper.

Montoro públicament va negar que la proposta de Camacho fos un model discriminatori, com veuen en els territoris governats pel PP, però no li va tremolar la veu per dir que no era "oportuna" perquè es produeix en el pitjor dels escenaris. Montoro té el calendari molt clar. Ara toca tancar els pressupostos per a l'any que ve, després publicar les balances fiscals, concloure la reforma fiscal i, per acabar, en el segon trimestre del 2014, abordar la reforma del finançament autonòmic i municipal. Montoro no amaga que "ara no convé" aquest debat perquè sense recuperació econòmica no hi haurà diners per repartir.

A la sortida de la reunió, Camacho va presentar com un mèrit seu la concreció del calendari de Montoro, sobretot la publicació de les balances fiscals, tot i que això va servir per constatar que la comunicació entre el titular d'Hisenda i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, segueix sense ser fluida. El primer va confirmar que es publicaran abans d'acabar l'any mentre que De Guindos va explicar a Catalunya Ràdio que serà el 2014. Tot i així, Camacho celebrava que quan es coneguin les balances fiscals s'acabaran les "mentides" sobre l'"Espanya ens roba".

Rajoy nega el maltractament

Ahir Rajoy no va parlar de finançament autonòmic però sí que va defensar al Senat la retallada en inversions per a Catalunya. Davant l'acusació del portaveu de CiU, Josep Lluís Cleries, de voler "desertitzar" Catalunya reduint un 25% la inversió dels pressupostos per a l'any que ve, Rajoy va etzibar: "Dir que els pressupostos maltracten Catalunya és una injustícia, com també ho és dir que anem contra la llengua".

El president espanyol va justificar la rebaixa pel fet que les principals obres en infraestructures, com l'AVE i l'aeroport del Prat, "ja estan fetes", i va afegir que "els ciutadans tenen dret a sentir veritats diferents de les oficials".

Rajoy ha convocat per a dilluns el comitè executiu del partit, en què el PP català espera que tingui un gest de suport cap a Camacho. El que és segur és que els barons populars aprofitaran la trobada per demanar explicacions a la dirigent catalana. Faltarà veure si Rajoy opta per salvar-la a ella o als seus barons .

Ni enterrades ni inviables. Pel PSC, les terceres vies són més vigents que mai, malgrat el sonor cop de porta a aquestes propostes. El portaveu socialista al Parlament, Maurici Lucena, va reconèixer ahir l'intent de Sánchez-Camacho, i va instar a "insistir fins que Rajoy es rendeixi a l'evidència". I, si no, va donar per fet que el PSOE governarà el 2015 i modificarà la Constitució. ICV-EUiA va demanar al PP una "reflexió" ara que fins i tot el PP català creu que cal canviar l'actual situació. En canvi, C's va acusar Camacho d'haver entrat en "la lògica separatista".

stats