Política 06/12/2014

Cap fissura al PP per dir ‘no’ a la reforma del PSOE

El govern furga en la “inconcreció” de la proposta i reivindica la Constitució com un fre al sobiranisme

Laia Vicens
3 min

BarcelonaNi una esquerda en el discurs del PP que obri la porta a debatre la reforma de la Constitució que promou el PSOE. El text, que avui fa 36 anys que es va aprovar, va servir ahir als dirigents populars com a argument per defensar la unitat d’Espanya i, a la vegada, com un escut per esquivar les aspiracions independentistes de Catalunya. El PP no va mostrar fissures a l’hora de defensar la petrificació de la carta magna. Així, fan cas omís al PSOE, que aquesta setmana ha registrat una iniciativa al Congrés per posar en marxa una subcomissió que estudiï la reforma del text, i també als que, com IU i Podem, volen fer foc nou i obrir un procés constituent. Rajoy s’ha negat rontundament a qualsevol possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern central, de la mà de la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va brandar la Constitució com l’instrument que ha convertit Espanya “en un dels països més descentralitzats del món, molt més que alguns federals”, així com el mecanisme que ha permès “dotar d’un sistema de drets” l’Estat, que es col·loca “entre els més punters del món”.

Les “inconcrecions” del PSOE

Santamaría va aprofitar per carregar contra les “inconcrecions” del PSOE, a qui va retreure que no precisi la iniciativa. “Es necessiten propostes per canviar la Constitució, i el PSOE no ha sigut capaç de fer-ne. Han de tenir una posició més clara”, va criticar la vicepresidenta. El govern va furgar especialment en les “incoherències” sobre el model territorial, el sistema de finançament i el blindatge de les competències de llengua i educació. La número dos de Rajoy també va acusar al PSOE de no tenir voluntat de pactar les 70 mesures que el govern va presentar per fer front a la corrupció.

El discurs de María Dolores de Cospedal, la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, també va ser un dard contra el procés reformista del PSOE i contra el sobiranisme català. “Cap persona amb sentit d’estat posa en perill la igualtat de tots els espanyols per un interès particular”, va assegurar Cospedal, que va assenyalar que la carta magna especifica que la sobirania recau en la nació “i això no es pot sotmetre a negociació”.

També el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va rebutjar públicament els plans del PSOE, a qui va acusar de buscar “un canvi de règim” perquè proposa modificar l’“essència” del text. Al seu parer, això és una “ofensiva que atempta contra els valors constitucionals i contra la democràcia”.

Qui va voler deixar clar que la Constitució és una muralla contra “l’amenaça de l’independentisme” va ser la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va demanar reforçar la Constitució per fer front a la “tirania de la minoria independentista”. “L’engany del nacionalisme no podrà amb l’èxit col·lectiu del 1978”, va afirmar Camacho. La presidenta del PP català va erigir-se per “liderar l’alternativa constitucionalista” a Catalunya, davant dels “complexos” del PSC i la “prioritat” electoralista de Ciutadans. Com la resta de dirigents del seu partit, també va criticar el PSOE perquè proposa una “reforma unilateral” i “sense contingut” de la carta magna només per “acontentar els independentistes”.

Amb els discursos d’ahir, el PP es fa fort entorn de la Constitució i enterra, si més no aquesta legislatura, un projecte estrella del PSOE.

El sobiranisme tampoc ‘compra’ la proposta

El portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, va afirmar que la proposta de reforma de la Constitució del PSOE és “inconcreta” i “continuista”, i va manifestar que per a ERC es tracta d’un debat superat. Al seu torn, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va avisar que intentar “diluir” l’independentisme en una reforma constitucional seria “una presa de pèl”, però va matisar que el text és “reformable” i, de fet, és “aconsellable” que es canviï. En aquesta línia, la diputada de CiU al Congrés Montserrat Surroca veu “positiu” el debat sobre la reforma però va afirmar que el seu partit vol anar “més enllà” que la proposta del PSOE.

stats