Política 17/08/2013

Carme Forcadell: "No es pot mantenir la tensió gaire temps més"

Fa tot just dos mesos que va ser reelegida presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana

M.c.
2 min
Carme Forcadell a la seu de l'ANC a Barcelona.

Carme Forcadell fa tot just dos mesos que va ser reelegida presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Després d'anys de militància, poc podia imaginar ara fa un any que l'ANC arrossegaria més d'un milió de persones per l'estat propi. I menys encara que seria una de les veus del procés. Pròxim objectiu: 400 quilòmetres de cadena humana per forçar el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la Diada del 2012 van sortir al carrer més d'un milió de persones. Per a la Via Catalana se n'han inscrit, de moment, 300.000. Es desinfla?

No. Mai abans més de 300.000 persones s'havien inscrit per participar en una acció. Sabíem que la Via Catalana seria un repte logístic.

¿Percep el mateix entusiasme que ara fa un any?

Crec que es manté. Ara bé, el 2014 ha de passar alguna cosa, perquè no es pot sostenir aquest nivell de tensió gaire temps. La gent que té ganes de votar i decidir el seu futur necessita que es defineixi el procés.

¿Via Catalana cap a la independència o cap a l'autodeterminació?

El dret a decidir el tenim des del moment que som poble i nació. ¿Ara hem de fer una manifestació per reivindicar una cosa que ja va aprovar el Parlament? L'ANC treballa per la independència, però tenim claríssim que tothom que defensa el dret a decidir també s'hi pot sumar.

Però la Via és independentista.

No canviarem el lema, però tampoc ens posarem amb quins lemes hi exhibeix cada col·lectiu o partit. Entenem que cadascú porti el seu. La primera parada de la Via és la consulta, i amb això podem coincidir amb el Govern, el Parlament, els sindicats, Unió, els socialistes, ICV... Podem fer part del trajecte junts. Si la discussió és només el nom, ja està decidit: Via Catalana cap a la Independència.

L'ANC fixa el 31 de maig del 2014 com a límit per fer la consulta.

Cal algun avenç, que es vegi un pas en ferm. Treballem per empènyer i perquè així sigui. La indefinició actual fa mal. Alguna cosa ha de passar aviat perquè no es desinfli el procés.

El Govern serà a la Via?

Pels inputs que tenim, creiem que sí, ni que sigui a títol personal.

Procés Constituent encerclarà La Caixa. ¿Això desorienta o enriqueix la cadena?

El traçat de la cadena no el canviarem. Procés Constituent ens ho va demanar per envoltar La Caixa. Vam dir-los que no, que en tot cas ho fessin sota la seva responsabilitat. Han sortit altres iniciatives en aquest sentit. Ens agradaria més que s'integressin a la cadena, ja sigui amb les seves samarretes o distintius o com sigui, però respectant el traçat.

Qui finança l'ANC?

Els socis. Paguem 4 euros al mes. No rebem cap subvenció, ni n'hem demanat ni en pensem demanar.

Gibraltar espanyol?

Cortina de fum. Els pot sortir molt malament. Si reobren el tractat d'Utrecht, obrim-lo tot. Per Gibraltar i per Catalunya.

¿Hem de preveure un tercer Onze de Setembre?

L'hem de preveure. Espero que més de celebració que de reivindicació.

stats