ELECCIONS EUROPEES
Política 21/05/2014

Chacón actua ja com a candidata

L’exministra obvia Rubalcaba i Valenciano al seu primer míting

i
Joan Rusiñol
2 min
Carme Chacón i Tomás Gómez repartint roses ahir després del míting que van compartir al districte madrileny de Moratalaz.

MadridEstrena accidentada de l’exministra Carme Chacón a la campanya electoral. Dos grups de joves van intentar boicotejar el seu primer míting, de petit format (unes 200 persones) i a l’aire lliure, al districte madrileny de Moratalaz. Tot i que l’objectiu era demanar el vot per a les eleccions de diumenge, va quedar clar que l’exdiputada del PSC comença a assajar la candidatura a les primàries per elegir l’aspirant socialista a la presidència del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva intervenció va pivotar en l’europeisme militant i les essències de la socialdemocràcia. Amb la vista posada al mes de novembre, quan el partit elegirà el competidor de Mariano Rajoy, va obviar en tot moment el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la candidata del 25-M, Elena Valenciano. En canvi, va centrar una part del discurs a explicar les diferències entre els principals aspirants a presidir la Comissió Europea, el conservador Jean-Claude Juncker i el socialista Martin Schulz. Per la gestió de José Luis Rodríguez Zapatero hi va passar més de puntetes, si bé va recordar les pressions dels mercats internacionals, que buscaven, segons va dir, situar la dreta al poder, tant a Espanya com a Grècia.

No obstant, l’acte d’ahir tenia un aire zapaterista, que el líder dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, va reivindicar amb “orgull”. Entre els assistents hi havia cares conegudes d’aquest sector, com l’exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, i el regidor de Madrid Pedro Zerolo.

‘Escraches’ a l’exministra

Chacón va haver d’interrompre el discurs diverses vegades pels crits dels manifestants que, a uns metres més enllà, cridaven consignes contra l’especulació i assegurant que el PP i el PSOE són el mateix. L’exministra d’Habitatge, que va impulsar els desnonaments exprés, els va respondre recordant-los la renda bàsica d’emancipació. Al final va assegurar que “està bé rebel·lar-se però després cal anar a votar” perquè no guanyi el PP. Als populars, un dard directe: “El que necessitem són polítics que, en lloc de córrer a perseguir comptes de Twitter, corrin a perseguir comptes a Suïssa, en paradisos fiscals”.

Chacón, que va ser presentada com a “mig catalana i mig andalusa” -Gómez no sabia si dir-li Carmen o Carme-, no va fer cap referència explícita al procés sobiranista.

Suport dels socialistes europeus

Com ja s’havia anunciat, els socialistes europeus van posicionar-se en contra del comentari del candidat popular sobre les dones. Van condemnar “el sexisme de Rajoy i Cañete”. En l’intent de fixar a l’agenda el debat sobre la igualtat de gènere i les llibertats individuals, el PSOE també va presentar una campanya conjunta amb els seus homòlegs de la Unió Europea en contra del futur projecte de llei de l’avortament.

stats