ELECCIONS EUROPEES
Política 06/02/2014

CiU certifica la seva aliança amb el PNB

Els nacionalistes confien a sumar escindits del BNG i Coalició Canària a la seva llista europea

Oriol March
3 min
Artur Mas, Josep Antoni Duran i Lleida i Iñigo Urkullu van presentar a Madrid la candidatura conjunta a les eleccions europees del 2009.

Barcelona.Principi d'acord entre Convergència, Unió i el PNB per anar junts a les eleccions europees. Després d'una reunió, dimarts, amb resultats "satisfactoris", els tres partits ja tenen perfilada una aliança que reedita el format amb el qual van concórrer als últims comicis comunitaris. A la cita, per la part catalana, hi van assistir Lluís Corominas -vicesecretari de coordinació institucional de CDC-, Francesc Homs -vicesecretari d'estratègia del partit i mà dreta d'Artur Mas a Palau-, Josep Maria Pelegrí -secretari general d'Unió- i Toni Font -vice secretari general democristià i home de la màxima confiança de Josep A. Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la part basca, els negociadors van ser Andoni Ortuzar, president del PNB, i Joseba Aurrekoetxea, responsable d'organització del partit. Tancar l'aliança amb el partit basc era la prioritat de CiU després que no fructifiqués la candidatura unitària que va prioritzar especialment Convergència i a la qual tant ERC -el seu candidat, Josep Maria Terricabras, mai hi va combregar- com Unió veien inconvenients. Un cop constatat que la llista conjunta no tenia futur, CiU va intensificar contactes amb el PNB.

De fet, els nacionalistes bascos ja donaven per feta l'aliança l'endemà que el president d'ERC, Oriol Junqueras, acabés públicament amb les possibilitats de la candidatura unitària. "Els pròxims dies es podrà tancar l'aliança", declaraven ja llavors els dirigents del PNB. L'executiva conjunta de CiU celebrada el 27 de gener ja es va proposar tancar un acord amb el partit que governa a Euskadi i els fruits es van recollir dimarts.

Segons va informar CiU a través d'un comunicat, el PNB va comunicar-se amb Coalició Canària i Compromís per Galícia per explicar-los el contingut "satisfactori" de la cita amb CiU. La idea és sumar canaris i gallecs a la candidatura, tot i que encara hi ha aspectes que cal encetar, com és el cas del programa electoral. Un programa electoral que, segons va explicar el president de la Generalitat, Artur Mas, cal que inclogui una part comuna amb ERC, ICV-EUiA i la CUP -en cas que aquests últims es presentin amb el format que sigui als comicis- que defensi la consulta del 9-N.

Millorar la representació

A les eleccions del 2009 la coalició encapçalada per CiU i PNB va aconseguir dos diputats i, amb l'ampliació d'escons que es va produir en el transcurs de la legislatura, Salvador Sedó -Unió- va aconseguir seient al Parlament Europeu. "Ara la intenció és sumar tres eurodiputats d'entrada", assenyalen des de la cúpula de la federació. Tot i la puixança d'ERC a les enquestes -que a CiU expliquen com un dels factors clau en la seva negativa a la llista unitària-, CDC va fer transcendir un sondeig intern en què els nacionalistes sortien com a vencedors del 25-M.

Un dels aspectes a resoldre de la coalició que lideraran CiU i PNB és qui serà el cap de llista. Fonts nacionalistes apunten que, a hores d'ara, no es plantegen cap "alternativa" a Ramon Tremosa, que ja va liderar la llista el 2009. Malgrat això, hi ha dirigents del partit que no veuen amb bons ulls que hagi fet evident la seva falta d'entesa amb Salvador Sedó.

Rajoy i Urkullu es reuneixen per abordar el final d'ETA

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el lehendakari Iñigo Urkullu es van reunir dimarts a la Moncloa per tractar el final d'ETA. "Espero que la discreció de la cita es tradueixi en efectivitat", va assenyalar ahir Urkullu en un esmorzar informatiu a Madrid. Els dos mandataris van coincidir a dir durant la seva trobada que les activitats armades de l'organització basca estan "acabades". La cita entre Urkullu i Rajoy arriba en un moment en què el col·lectiu de presos -tradicionalment amb el suport explícit del PP- ha mantingut topades públiques amb els dirigents populars.

stats