CORRUPCIÓ
Política 02/12/2014

CiU i PSC aixequen el veto i la comissió Pujol revifa

El de Mas és l’únic nom que ‘cau’ d’una llista en què destaquen els expresidents Aznar i González

Laia Vicens
2 min

BarcelonaLa pressió implacable d’ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP exigint 22 compareixents més a la comissió d’investigació sobre el frau fiscal va fer efecte. Les direccions de CiU i PSC ja havien anunciat que reconsiderarien els vetos. Finalment, l’abstenció dels convergents i els vots a favor dels socialistes van donar llum verda a les compareixences de Fèliz Millet, Jordi Montull, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, entre altres persones esquitxades per la corrupció. La comissió, que pivotarà al voltant del cas Pujol, també citarà els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar, amb qui Pujol va coincidir. Amb l’autoesmena, la comissió es reactiva després d’haver estat a la corda fluixa per les amenaces de les formacions (i del seu president, David Fernàndez, de la CUP) d’abandonar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant PSC com CiU van negar un pacte de silenci per “tapar-se les vergonyes”. “No existeixen els vetos, existeixen les majories”, va defensar la diputada de CiU Meritxell Borràs, que va reclamar a la resta de grups que no facin de “justiciers”. CiU només va votar a favor de la seva llista de compareixents, aprovada per unanimitat. Vuit noms que ERC va criticar amb duresa. “És lamentable que s’actuï amb la lògica d’esquitxar a tothom”, va criticar el diputat Oriol Amorós. Es referia al fet que totes les sol·licituds de CiU són excàrrecs d’altres partits, com Miquel Bonilla i Ricard Fernández (ICV), Emili Mas, Montserrat Turu i Ramon García-Bragado (PSC) o Josep Lluís Carod-Rovira i Alfons Montserrat (ERC). També es van aprovar 12 noms més proposats per ICV, als quals només CiU va dir no.

Mas, l’únic nom que no s’aprova

Dels noms que es van votar, l’únic que es va rebutjar va ser el del president, Artur Mas. La compareixença va ser reclamada per Ciutadans i va comptar amb el suport de PSC, ICV-EUiA, PP i la CUP, però els vots contraris de CiU i ERC van evitar-ne l’aprovació. Tot i això, els republicans van matisar que volen que Mas comparegui a la comissió d’afers institucionals. La primera sessió de la comissió Pujol va tensar-se quan PP i PSC van reclamar “neutralitat” al seu president. El diputat de la CUP s’havia referit a Aznar i González com a “comissionistes”, en referència al que cobren per assistir a reunions de grans empreses. Fernàndez va al·legar que no és un qualificatiu, sinó un “càrrec”.

Per la comissió hauran de passar 180 persones (entre compareixents i experts), que estan obligades a presentar-se tot i que no a declarar. La seva tasca hauria d’acabar a l’estiu però si s’avancen les eleccions decaurà i el nou Parlament decidirà.

stats