El Club Super3 ens farà lliures

Marc Sanglas, diputat d'ERC, ho té clar: si Catalunya assoleix la independència serà en bona part gràcies a l'audiència del Club Super3. Sanglas va portar ahir, als debats del grup de promoció municipal Alcaldes.eu, un concepte clau per entendre la puixança sobiranista: "La generació del Club Super3 és la que tira endavant el país. És una generació desacomplexada, que no té por, que ha viatjat i s'entén amb altres nacions del món".

L'Hotel Avenida Palace de Barcelona, la joia anquilosada del grup hoteler de la família Gaspart, va acollir una taula rodona sobre el dret a decidir amb una dotzena d'alcaldes, periodistes, diputats i representants de col·lectius sobiranistes. La taula en realitat era quadrada i la distribució dels assistents estava organitzada com si fos una cimera de l'OTAN. Les referències al Super3 no van limitar-se a Sanglas. El moderador, Eduard Berraondo, va recordar que "precisament una de les cançons del Super3 és Uh, oh, no tinc por ". Eduardo Reyes, president de l'associació Súmate, una plataforma d'independentistes d'origen espanyol, va afegir que el temor a la independència és present entre persones grans, però que els seus néts són del Super3 i que "és veritat que no tenen por".

Per edat, Sanglas no és de la generació Super3, però ell, de por, en té poca. La vehemència que usa ho demostra: "L'Estat no respectarà mai la nostra identitat". "L'Estat ho espolia tot". "No hi haurà negociació perquè l'Estat no vol negociar res. Només negociaran quan la UE els faci seure".

L'expresident del Parlament Joan Rigol és el ponent estrella. Fa mans i mànigues per calmar la rauxa dominant. A Sanglas li respon: "No està del tot definit que Espanya no vulgui negociar. I tinc la informació que tinc". Tothom vol la consulta el 2014, però Rigol tampoc acaba de tenir clar que això sigui possible. "Ara i el 2014 estarem en el procés de pressionar. Després vindrà el procés definitiu, que és quan negociem la consulta". La seva moderació el porta a dubtar que el referèndum pregunti explícitament per la independència perquè això Madrid no ho acceptarà mai de la vida.

El risc de l'"engany"

Montserrat Garrido, alcaldessa de Sant Pol de Mar, adverteix que "si la pregunta no inclou la paraula independència serà un engany a la ciutadania". Josep Manel Ximenis, regidor d'Arenys de Munt, afirma que no preguntar clar per la independència seria "un frau". Defensa que la consulta ha de ser sí o sí el 2014 "perquè és una data màgica". Rigol, un xic irritat, es planta i comenta que "si organitzar la consulta fos tan fàcil ja s'hauria fet". Ximenis, potser recordant el coratge que tenia el guant del Super3, insisteix: "Si la pregunta no fos sobre la independència, seria un frau i tindríem un problema amb les generacions que no tenen por".

Més continguts de