Política 07/12/2014

Compromís busca recobrar la unitat al voltant de Mònica Oltra

S.a.
2 min

ValènciaAmb l’aprovació aquesta setmana del reglament de primàries per triar els candidats de Compromís per a les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2015, s’ha posat punt final a una negociació que va evidenciar les diferències existents entre alguns sectors del Bloc, d’Enric Morera, i Iniciativa del Poble Valencià, de Mònica Oltra, que són els dos partits majoritaris de la coalició. En aquest cas les diferències no tenien res a veure amb la candidatura a la presidència de la Generalitat Valenciana, ja que des de feia mesos era un secret del domini públic que Morera no tenia previst diputar-li el número 1 a Oltra, sinó per si s’introduïen quotes per garantir la presència de candidats de totes les formacions en els llocs de sortida, primer, i per quins números havien d’ocupar les quotes, després.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les negociacions van ser tan tenses que si alguna de les parts no hagués cedit Compromís s’hauria trencat. Els dos grans partits tenien elements per fer-se forts: el Bloc perquè aporta la majoria de la militància, i Iniciativa perquè té a les seves files la millor candidata a la Generalitat, Mònica Oltra, segons assenyalen totes les enquestes publicades en els últims mesos.

L’anunci oficial d’Enric Morera per fer públic que no es presentaria a les primàries per ser el candidat a la Generalitat i que només optaria al número 2 per València significa també que Oltra no tindrà rival per ser la candidata de Compromís. Sembla difícil pensar que algú vulgui sotmetre’s a una derrota quasi segura en les primàries, excepte que la coalició hagi pensat presentar algun candidat d’espàrring per a Oltra.

Superades les diferències, o almenys deixades de banda de moment, el missatge de Morera, del Bloc i del conjunt de Compromís torna a ser un: recobrar la unitat per treballar tots plegats a favor del projecte de Mònica Oltra.

stats