DRET A DECIDIR

El Congrés avança el debat del referèndum al 8 d’abril

PP i PSOE acorden resoldre-ho abans de les europees

Dimarts 8 d’abril. És el dia que, de manera solemne, el Congrés de Diputats es posicionarà sobre la petició catalana de celebrar una consulta per decidir el futur polític de Catalunya. La cambra baixa espanyola escoltarà els tres comissariats que elegeixi el Parlament, que aniran a Madrid a defensar el traspàs de la competència per convocar el referèndum, previst per al 9 de novembre. El PP i el PSOE tombaran aquesta pretensió.

L’acord, teixit durant el dia d’ahir amb la màxima discreció entre populars i socialistes, ha permès avançar la votació a d’aquí tres setmanes. A la negociació s’hi van sumar la majoria de les altres forces parlamentàries, entre les quals CiU. En canvi, fonts d’ERC van assegurar a l’ARA que no hi havien participat, tot i que van donar per bona la data perquè accelera la resposta. ICV també celebra que se’n parli com més aviat millor. De fet, fixar un dia al calendari ha estat el moll de l’os de la polèmica parlamentària.

D’entrada, la proposició catalana, aprovada al mes de gener per 87 vots a favor, havia de posar-se a la cua de les altres iniciatives autonòmiques que esperen ser debatudes al Congrés. Si no hi hagués hagut canvis, per torn li hauria tocat després de vacances. Fonts del PP explicaven ahir a aquest diari que, des de fa temps, van tenir clar que això no podia ser. Al setembre hi ha la Diada i, al cap de dos mesos, la data de la consulta, més enllà de si s’acaba fent o no. El fet que caiguessin de l’ordre del dia proposicions de llei anteriors, arribades d’altres comunitats, ja feia preveure que es discutiria, a tot estirar, la setmana del 10 de juny. A més, per evitar que la majoria del PP tingués temptacions d’estirar massa el calendari, CiU, ERC i ICV van presentar les seves pròpies iniciatives, calcades a la del Parlament, per aprofitar qualsevol escletxa de la maquinària parlamentària. Al final aquestes còpies de seguretat no han estat necessàries perquè els dos principals partits espanyols han optat per intentar passar el tràmit el mes que ve.

L’estratègia de Rajoy

Escollint el 8 d’abril el PP prova d’arribar a l’inici de la campanya electoral de les europees amb els deures fets. Fonts de la formació explicaven aquesta setmana que la seva estratègia a partir d’ara ha de ser no sumar-se a l’escalada de tensió verbal i, en canvi, demostrar la contundència amb actes. És a dir, responent a cada pas del sobiranisme. La votació al Congrés encaixa amb aquesta pauta que ha marcat el president espanyol, Mariano Rajoy, a la seva cúpula dirigent. Ara el gran interrogant és quin perfil polític voldrà donar el govern espanyol a la sessió parlamentària. És a dir, qui respondrà a les intervencions dels parlamentaris catalans.

Pel grup socialista, el debat és complicat -al Parlament tres diputats del PSC es van desmarcar de la direcció-, però el moment triat els assegura que no els distorsionarà els primers dies de campanya. Per això, aprofitaran l’ocasió per marcar perfil propi davant el xoc entre les dues majories. El partit vol donar solemnitat a l’ocasió, i això fa pensar que la proposta federal la defensarà algú del màxim nivell, sense descartar el seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va celebrar que es discuteixi el traspàs de la competència “com més aviat” millor. La setmana que ve la cambra catalana triarà els tres diputats que aniran a defensar-ho a Madrid. Tot fa pensar que seran, segons les fonts consultades, del “màxim nivell”. Jordi Turull (CiU), Oriol Junqueras o Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera o Dolors Camats (ICV-EUiA) són els noms que hi ha sobre la taula. Tot i haver votat en contra de la proposta al Parlament, C’s exigeix poder participar en el debat del Congrés.

El 8 d’abril el procés que viu Catalunya obre una nova etapa.

Més continguts de

El + vist

El + comentat