Política 02/10/2014

Consens dels sobiranistes per seguir desplegant la consulta

Mas convoca demà els partits per refermar la unitat

Roger Tugas / Sara González
2 min

BarcelonaPle acord entre els partits sobiranistes per no acatar la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) i desplegar la llei de consultes. Ara bé, fins on? Aquest és el consens i la incertesa que es van evidenciar ahir en les reunions entre Artur Mas i els líders dels partits favorables al 9-N, que van tenir lloc en el despatx del president català al Parlament. El punt d’entesa que van trobar en el debat de política general va ser avançar cap a la consulta preservant “les garanties democràtiques i de participació possibles”. Després de la suspensió del TC, com es concreta això? Ho hauran de pactar demà en una cimera a la qual Mas ha convocat els partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d’ERC, Oriol Junqueras, només va destacar que s’havien “emplaçat a treballar perquè la gent voti el 9-N” i va insistir que no preveu cap altra via. Els republicans, de fet, s’havien llevat molestos per l’aturada de la publicitat i dels preparatius de la consulta dimarts de manera unilateral per part del Govern, argumentant que no volia perjudicar empleats públics forçant-los a aplicar una llei suspesa. Fonts del partit aposten perquè, quan calgui desobeir el TC, sigui el conseller qui efectuï l’acció, com van fer els diputats aprovant la Comissió de Control. Així, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va reclamar a l’executiu que reprengui les activitats prèvies al 9-N i va assegurar que hi ha funcionaris disposats a col·laborar-hi. Junqueras confia que, des d’ara, tots els passos es consensuïn.

“Unitat i fermesa” va ser la fórmula que va receptar el líder d’ICV-EUiA, Joan Herrera, tot just després de reunir-se amb Mas. Davant les diferents estratègies que es planteja el bloc a favor del 9-N, el dirigent ecosocialista es va alinear amb la voluntat de Mas de continuar desplegant la llei de consultes “en tot allò que no afecti terceres persones”. Tot i això, fonts coneixedores de la llei de consultes asseguren que, més enllà de l’aprovació dels membres de la Comissió de Control, si no es vol desobeir el TC ni comprometre tercers, l’únic que es pot fer són declaracions institucionals des del Parlament.

Una data límit per fer la consulta

Sigui quin sigui el marge que tinguin, Herrera va fer una crida a aprofitar-lo per pressionar el tribunal tant com es pugui perquè aixequi la suspensió de la llei de consultes amb la “mateixa celeritat” amb la qual la va suspendre. És per això que Herrera va preguntar a Mas quina és la data límit per celebrar la consulta si el TC manté la suspensió. Per ara, però, aquest interrogant no té resposta o no s’ha fet pública.

Finalment, David Fernàndez, portaveu de la CUP, va receptar “audàcia, serenitat, fermesa i calma”. Fonts de la formació expliquen que el diputat va instar Mas a reprendre la campanya institucional del 9-N i la resta de tràmits per fer la consulta, digui el que digui el TC. El president català els hauria respost que plantejarà a la cimera unitària una proposta que espera que acceptin tots els grups. Demà es resoldrà la incògnita i si efectivament pot mantenir un consens cada cop més complex amb el 9-N tan a prop.

stats