TRANSPARÈNCIA
Política 10/12/2014

ERC i ICV reclamen explicacions pels sous dels directius de Salut

El Govern al·lega que a les retribucions del 2014 encara no se’ls ha aplicat la retallada

Marc Colomer / Laia Vicens
2 min
L’afer dels increments de sou de set directius de l’àmbit de la sanitat pública catalana reflectits en el portal de la transparència posa en dificultats Boi Ruiz.

BarcelonaLa revelació de l’increment de sou de set dels directius d’hospitals o empreses del sector públic sanitari, tal com va publicar ahir l’ARA, fa albirar una nova tempesta política que torna a comprometre el conseller de Salut, Boi Ruiz, i tensa les relacions del Govern amb l’oposició. Els increments salarials d’entre un 2,3% i un 19,3% dels set directius el 2014 reflectit al portal de la transparència de la Generalitat, en contrast amb l’onada de retallades a la sanitat pública, va fer que ahir ERC i ICV-EUiA exigissin explicacions al conseller Ruiz. L’afer alimenta les desconfiances que han erosionat l’acord de legislatura CiU-ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir, el diputat d’ERC Pere Aragonès va reclamar a Boi Ruiz que “doni explicacions” sobre el que va considerar que és un “increment desproporcionat” de retribucions d’alts càrrecs del departament que dirigeix. Els republicans advertien ahir que es tracta d’un nou episodi que contradiu l’acord d’estabilitat que van firmar amb CiU el 2012. També demanaran que comparegui al Parlament el sindicat Metges de Catalunya, que ha recopilat la informació. “Cal donar explicacions al Parlament”, va advertir ahir Aragonès, sobre uns augments de sou que no compleixen l’acord que fixa que cap directiu públic pot superar la retribució del conseller del ram.

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, encara va ser més severa i va utilitzar el cas com a exemple de la “corrupció legal” que, sumada al frau, ha fet que a Catalunya hi hagi una situació d’“emergència democràtica”. De fet, ICV té previst avui registrar la petició de compareixença no només de Boi Ruiz, sinó també del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, i dels set càrrecs directius en qüestió.

Salut nega els increments

En contrast amb les alarmes enceses per l’oposició d’esquerres al Parlament, ahir a la tarda el departament de Salut va emetre un comunicat en què va argumentar que tot prové d’un error en la informació que ofereix el portal de la transparència, que reflecteix i dóna per definitives retribucions que en realitat estan subjectes a eventuals retallades, que s’hi reflectiran en tot cas un cop liquidat l’exercici pressupostari. És a dir, que mentre que als sous publicats el 2013 ja s’hi havien aplicat les retallades, les retribucions referents al 2014 publicades al portal de la transparència “són els sous previstos inicialment” sense que encara reflecteixin les “reduccions que escaiguin segons cada entitat”. De manera que, a hores d’ara, les dades del portal del 2013 i el 2014 “no són comparables perquè són tècnicament diferents”. Es comprometen a publicar les retribucions liquidades durant el primer trimestre del 2015. Aquesta versió, però, confirma que fins a 9 dels 17 directius que incompleixen l’acord del 2012, segons el qual cap càrrec directiu pot superar la retribució del conseller del ram, treballen en l’àmbit de la sanitat pública.

Iniciativa mostra en una web els seus comptes

ICV va presentar ahir, coincidint amb el dia internacional contra la corrupció, el seu nou portal de transparència, “pioner” a Espanya, basat en les recomanacions de l’ONG Transparència Internacional. El portal agrupa tota la informació pressupostària i documental del partit, el deute -en dos anys l’han rebaixat de 14 a 11 milions-, les retribucions dels càrrecs, la carta financera i les agendes públiques dels seus representants, entre altres elements que van més enllà del que obliga la legislació.

stats