MÉS PRESSIÓ AL GOVERN DE MAS
Política 13/08/2012

ERC vol un referèndum si Catalunya s'acull al fons de liquiditat

Ara
2 min

BARCELONATot i que CiU busca la complicitat d'ERC per reivindicar el pacte fiscal i garantir-se l'estabilitat parlamentària a partir de la tardor, els republicans no cedeixen per ara en les seves exigències. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va deixar ahir ben clar que si l'Estat la intervé, la Generalitat hauria de "tenir el coratge" de convocar un referèndum d'autodeterminació o bé unes eleccions anticipades que haurien de ser "constituents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras va afirmar ahir en una entrevista a l'agència Efe que si durant les pròximes setmanes la Generalitat es veu obligada a recórrer al fons de liquiditat autonòmic que està ultimant el govern espanyol significarà que implícitament Catalunya ha estat rescatada, perquè suposarà estar sotmesa a "condicionants i limitacions". A més, segons el líder republicà, en les pròximes setmanes és "molt factible" que Europa intervingui l'Estat, un fet que provocaria que Catalunya perdés "la poca capacitat d'autogovern que encara li queda".

Un escenari d'aquest tipus seria, segons Junqueras, "la prova definitiva" que Catalunya no pot estar més temps dins de l'Estat, i caldria apel·lar als ciutadans. El dirigent republicà va garantir suport al Govern i fins i tot la predisposició a entrar a l'executiu si Artur Mas es decideix a convocar un referèndum d'autodeterminació. Si CiU considera, en canvi, que prefereix avançar les eleccions, Junqueras alerta que aquesta opció no hauria de ser "una fugida endavant", sinó que aquests comicis haurien de servir per "formar un Parlament que tingui com a voluntat explícita constituir un estat i un país independent i aprovar la Constitució de la nova república catalana dins de la Unió Europea".

De fet, Junqueras va recordar que el dèficit fiscal que els catalans pateixen respecte de l'Estat és "la intervenció més brutal que existeix". Acabar amb aquest greuge per la via de la independència seria, segons el líder republicà, "la millor medicina" per resoldre la crisi a Catalunya i els seus 800.000 aturats.

stats