FUNCIÓ PÚBLICA
Política 19/06/2014

ERC força la supressió de les dietes dels alts càrrecs amb l’oposició de CiU

El Parlament reclama al Govern que les elimini totes en un mes

Roger Tugas
2 min

BarcelonaMés d’un any després que CiU i ERC acordessin revisar la situació de les dietes dels directius públics i sense haver avançat en aquest sentit, els republicans van forçar ahir una votació que en reclamava la plena supressió i que, tot i el solitari vot en contra de CiU i l’abstenció del PP, va veure la llum. D’aquesta manera, el Govern tindrà un mes a partir de la seva publicació per eliminar tots els drets dels alts càrrecs i eventuals de la Generalitat per assistir a consells d’administració del sector públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Comissió d’Afers Institucionals (CAI) va ser l’òrgan en què es va dirimir una de les principals diferències entre els dos socis que sustenten l’executiu català. Així, CiU va ser l’únic grup que va presentar una esmena a la resolució d’ERC. La federació pretenia incloure la revisió de les dietes en el procés global de reforma de l’administració, una petició que els republicans no van acceptar, ja que el que el seu text precisament pretenia era posar una data a un acord que les dues formacions van presentar el març del 2013 i que fins ara no s’havia executat.

El diputat d’ERC i president de la CAI, Sergi Sabrià, va recordar que els empleats públics catalans “han de suportar esforços superiors als de la resta de l’Estat”, cosa que exigeix “vigilar amb les despeses no del tot necessàries”. De fet, segons la resolució aprovada, la mesura seria reversible i només aplicable mentre es mantingui l’eliminació d’una paga dels treballadors de l’administració. “És un pas de justícia imprescindible”, va insistir Sabrià.

L’encarregada de replicar-li va ser la diputada nacionalista Annabel Marcos, que va recordar que Artur Mas s’ha retallat el sou un 27,7% i va reclamar revisar les dietes “bé, de manera progressiva, però sobretot ordenada”. Així, doncs, va posar en qüestió que se suprimeixin els drets de directius públics que assisteixen a consells d’administració, però que els segueixin cobrant els representants sindicals que també hi van. “No fem demagògia!”, va etzibar.

Malgrat tot, la resta de grups van subscriure els arguments d’ERC, tot i que Pere Calbó (PP) va donar a entendre que s’oposava a la resolució, cosa que hauria fet que no fructifiqués. “El PP no donarà cobertura a aquesta proposta de resolució, és una presa de pèl als treballadors públics”, va exposar Calbó, que va afirmar que el text és un intent dels republicans de “salvar la cara” per la supressió de la paga extra. Al final, però, els suports del PSC, ICV-EUiA i C’s -la CUP no hi va poder assistir- van ser suficients per forçar l’estalvi dels 700.000 euros anuals en dietes al Govern.

stats