PROCÉS SOBIRANISTA
Política 10/12/2014

El Govern refreda l’opció d’avançar eleccions

Homs no preveu “novetats” les pròximes setmanes i ERC condiciona els pressupostos als comicis

Roger Tugas / Oriol March
3 min

BarcelonaTant des del Govern com des d’ERC asseguren que encara no hi ha hagut cap contacte entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder dels republicans, Oriol Junqueras, però les opcions d’assolir un acord ràpid i fàcil semblen remotes, segons l’executiu. Com a mínim això es desprèn de les paraules d’ahir del conseller de la Presidència, Francesc Homs, que després de la reunió del Govern va afirmar que té “la sensació que no hi haurà novetats durant les pròximes setmanes” pel que fa a la possibilitat de convocar eleccions anticipades i convertir-les en “la consulta que l’Estat ha impedit”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, Homs va recordar que “les eleccions toquen el 2016” i fins i tot va insistir que “el propòsit del Govern és tirar endavant els compromisos de l’acord de legislatura” firmat amb ERC. A diferència del que havia deixat entendre Artur Mas i en la línia del que demana Unió, el també portaveu de l’executiu va deixar entendre que la seva prioritat és l’acció del Govern i no tant un avançament electoral. D’aquesta manera, Homs afegeix pressió a ERC en la pugna per definir el format d’unes eleccions plebiscitàries en què Mas exigeix que hi concorri una llista unitària i transversal amb el full de ruta independentista com a únic punt al programa. ERC insisteix en les llistes separades i un programa més obert.

L’AMI no es mulla en la llista

L’última entitat a pronunciar-s’hi ha sigut l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que vol plebiscitàries abans de les municipals del maig. “El país no pot acceptar cap altra opció que no sigui aquesta”, va afirmar el president de l’entitat, Josep Maria Vila d’Abadal. Tot i això, l’AMI no va assolir un acord sobre si la fórmula per afrontar els comicis havia de ser una o diverses candidatures independentistes i va deixar-ho obert. Coincideix així amb Òmnium, que tampoc es mulla, a diferència de l’ANC, que sí que reivindica una llista de país.

Hores més tard, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va puntualitzar que s’esgotaran “totes les vies i opcions per arribar a un acord” amb ERC que permeti convocar eleccions. Una aliança que inclouria també els pressupostos del 2015, sobretot després que el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, confirmés ahir que presentarà una esmena a la totalitat als comptes i, per tant, no col·laborarà ni amb una abstenció a aprovar-los.

ERC també vincula eleccions i pressupostos, però en un sentit diferent. El seu portaveu adjunt a la cambra, Pere Aragonès, va insinuar que es decanten per presentar una esmena a la totalitat o votar les dels altres grups, però subordinen la decisió final a l’evolució de les imminents converses entre Mas i Junqueras. Ara bé, també va apuntar que, si hi ha entesa entre els dos líders per avançar les eleccions, no tindrà gaire sentit mantenir la tramitació d’uns nous comptes que no es podrien aprovar abans de la dissolució del Parlament. “És més important el procés d’independència que uns pressupostos del 2015 que depenen de la voluntat de [Cristóbal] Montoro”, va defensar Aragonès, que prioritza una pròrroga pressupostària que inclogui una partida per abonar totes les pagues dels treballadors públics, una via que Homs creu que generaria “un interrogant” sobre la seva viabilitat.

La CUP insisteix en els comicis

La CUP també va insistir en la pressió perquè el Govern no “segresti” el procés i, segons del diputat Quim Arrufat, accepti que la legislatura “està esgotada”. La CUP, que va rebutjar des de l’inici la llista unitària, no veu “cap explicació raonable” per “congelar” el camí a la independència, accepti o no ERC la candidatura unitària.

stats