CORRUPCIÓ
Política 15/05/2012

Imputat el número dos de Turisme valencià pel cas Urdangarin

Les declaracions davant el jutge pel cas Urdangarin van acabar ahir amb dos nous imputats. Es tracta del número dos de Turisme del govern valencià i l'exresponsable jurídica de la Ciutat de les Arts.

Salvador Almenar
2 min
El president del Vila-real CF, Fernando Roig, ahir després de declarar davant el jutge pels 696.000 euros que va pagar el club per un informe d'11 pàgines.

VALÈNCIA.De les 17 persones citades ahir a declarar a València pel jutge José Castro en relació al conegut cas Urdangarin, dues en van sortir imputades. Un és el secretari de Turisme i Projectes Estratègics de la Generalitat Valenciana, Luis Lobón Martín, a qui acusa d'un suposat delicte de prevaricació en el marc de la investigació del cas Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lobón havia estat citat a declarar pels contractes públics que va signar el govern de Francisco Camps amb l'Instituto Nóos. Segons la Fiscalia Anticorrupció, la fundació del duc de Palma hauria rebut de la Generalitat Valenciana 3,1 milions d'euros per l'organització de tres edicions del Valencia Summit i 380.000 euros més per promoure la celebració d'uns Jocs Europeus que mai es van fer.

El jutge hauria preguntat fins a tres ocasions a Lobón si l'ordre de contractar Nóos la va donar el llavors president Francisco Camps sense que li donés una resposta clara. Aquest fet hauria provocat la imputació. Fonts del PP apuntaven ahir a una imminent destitució de Lobón.

L'altra nova imputada és la que era responsable jurídica de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) l'any 2004, María Ángeles Mallent. També n'havien demanat la imputació la Fiscalia i les acusacions en considerar-la "responsable" de les "irregularitats" en les contractacions a Nóos -llavors presidit per Iñaki Urdangarin- que va fer la Generalitat Valenciana.

Les contractacions a què es refereix són les de les tres edicions del Valencia Summit, que es feien a través de l'empresa pública Ciutat de les Arts i les Ciències, i Mallent, com a directiva, "hauria d'haver elaborat els informes" preceptius per a la contractació de l'Instituto Nóos, però no ho va fer. Per això ara l'acusen d'un suposat delicte de prevaricació. Segons una de les acusacions, Mallent "no va tenir el zel necessari a l'hora d'elaborar els informes" en què recomanava contractar la fundació d'Urdangarin.

El jutge Castro també va prendre declaració ahir al tinent d'alcalde de València, Alfonso Grau, i al president de Turisme València, José Salinas. Grau va exculpar l'alcaldessa Rita Barberá de tota responsabilitat i va apuntar que "creia" que l'ordre havia vingut de Camps, segons fonts judicials.

Els altres quatre imputats valencians en aquesta causa són els exdirectors generals de CACSA, José Manuel Aguilar i Jorge Vela; l'exdirectora de gestió entre els anys 2003 i 2008, Elisa Maldonado, i l'empresari valencià Miguel Zorío.

També van prestar declaració el president del Vila-real CF, Fernando Roig, i l'exmandatari del València CF, Juan Bautista Soler. Tant l'un com l'altre van reconèixer que van contractar els serveis de Nóos perquè el seu president era el gendre del rei. El club castellonenc va pagar 696.000 euros per un informe d'11 pàgines que suposadament havien copiat d'internet. La declaració de Bautista Soler va ser més eloqüent encara. Va dir que es va sentir "obligat" a donar 30.000 euros pel sol fet que "era Iñaki Urdangarin qui ho demanava".

stats