RETALLADES
Política 22/08/2012

Joan Josep Nuet: "Sense crisi ni dèficit fiscal, CiU aplicaria les mateixes polítiques"

Finançament "El pacte fiscal que vam votar és decebedor" Autonomies "Si Espanya és governada amb el vell centralisme de Franco, anirà a la disgregació"

Roger Tugas
3 min
Nuet aspira a construir un nou espai polític català, amb la Syriza grega com a referent, amb qui aspira a superar els 20 diputats.

¿Considera la pròrroga dels 400 euros com un bri de llum en la foscor?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mariano Rajoy sap que s'acosta una tardor molt complicada i ha preferit donar un missatge positiu. El titular ja el té, i no és un canvi de polítiques.

Es refereix al possible rescat?

Hi haurà de tot: notícies econòmiques negatives i mobilització al carrer. No tinc cap dubte que anem cap a una nova vaga general i es pot donar una situació d'esclat social.

I pot fer rectificar el PP?

El PP sap que, tot i la majoria absoluta, és una de les legislatures més inestables dels últims temps. La tardor serà un punt determinant.

¿Seria acceptable el rescat sense condicions que busca Rajoy?

Hi haurà rescat i hi haurà condicions. Algunes ja s'estan complint ara, amb les retallades, i el dubte és si es tocaran les pensions. Rajoy no té alternativa al que marca la troica .

¿El context legitima actuacions com l'assalt a supermercats?

És una acció com les manifestacions, l'oposició als desnonaments...

Aquí es vulnera la legalitat...

És un debat que es va tenir amb els piquets a la vaga. Hi ha un atac molt dur als drets fonamentals i qui ha provocat la crisi no és a la presó. És una situació inaguantable i, si no s'hi posa remei, la gent té tendència a fer justícia pel seu compte. El missatge és que l'Estat és incapaç de fer complir les lleis amb igualtat.

Entén, per tant, aquestes accions?

Jo no faig una crida a assaltar supermercats però entenc perfectament unes actituds desesperades en un sistema que no ha fet autocrítica.

Com diu Artur Mas, ¿sense dèficit fiscal no hi hauria retallades?

És una fumarada, no hi ha números clars de quin és el dèficit fiscal. Catalunya no té un tracte just i aspirem a un sistema fiscal federal, però no tots els pactes de Mas són bons per al país. Ni el del Majestic ni el de Zapatero ho van ser. De fet, l'atac nacional més important que pateix Catalunya són les retallades del Govern, molt més que el dèficit fiscal.

Vostè va dir que, sense pacte social, el pacte fiscal no era el seu. No hi va ser i tot i això el van votar...

L'acord que vam votar és un acord decebedor, no ho puc qualificar d'una altra manera. Però era difícil que se'ns entengués si hi votàvem en contra pel fet que no hi havia pacte social. A més, no té l'acord de totes les forces i està sent mediatitzat per CiU.

Faran costat a Mas davant Rajoy?

En vista de les polítiques fiscals centralistes reclamarem el pacte fiscal, però seguirem confrontant amb CiU. Si el seu model triomfa, no tindrem pacte fiscal i s'ensorrarà el país des d'un punt de vista social. I si es trenca la cohesió, no tindrem Catalunya, ja que és un senyal d'identitat seu.

Sense crisi ni dèficit fiscal, ¿CiU faria les mateixes polítiques?

Sí, perquè hi creu. Les ha votat a Brussel·les i a Madrid.

Volen impostos progressius, però Mas hi té poques competències.

Les decisions es prenen cada cop menys a Catalunya, però demanem coherència a CiU, que no vengui una pel·lícula aquí i voti una altra cosa fora. Els diners hi són, però concentrats en poques mans, i CiU ha votat a favor d'això a Brussel·les i Madrid.

Parlant de coherència, ¿Cayo Lara (IU) votarà el pacte fiscal, si cal?

No ho hem parlat encara. Volem el federalisme fiscal, encara no definit.

Aposten per reformar la Constitució perquè reconegui el dret a l'autodeterminació. ¿Una majoria d'espanyols algun dia ho acceptarà?

És del tot possible que l'Estat entengui que la seva articulació sols es pot basar en el diàleg i la lliure determinació dels pobles. Si Espanya és governada amb el vell centralisme de Franco, això la durà a la disgregació.

Es va proposar crear una Syriza catalana, però PSC i ERC l'han rebutjat. Té futur encara el projecte?

Ja vaig dir que seria difícil que s'hi integressin. En canvi, m'he trobat receptivitat com mai abans en sectors independentistes, sobretot a la CUP. Els Verds hi participaran, ens hem de reunir amb grups com Revolta Global i sectors socials i, abans de la seva assemblea, tindrem una cimera amb ICV. A la tardor farem el primer gran anunci de salt qualitatiu del nou espai que, en l'àmbit nacional, reclamarà el dret de decidir. Si aconseguim fer la Syriza, aspirem a superar els 20 diputats.

stats