ESQUERRA NACIONAL
Política 17/02/2014

Junqueras i Elena defensaran junts la consulta a Badalona

Faran “pedagogia” al març d’un dret a decidir lligat a l’eix social

Sara González / Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el dirigent crític del PSC i impulsor d’Avancem, Joan Ignasi Elena, defensaran la consulta en un acte conjunt a Badalona, segons ha sabut l’ARA. Està previst per al març i tindrà per objectiu fer pedagogia sobre el dret a decidir en una ciutat clau de l’àrea metropolitana que el PP governa i on aspira a fer-hi forat C’s. El binomi Junqueras-Elena no passarà desapercebut ni per a la direcció del PSC, que manté els díscols apartats dels seus càrrecs per haver trencat la disciplina de vot en defensa de la consulta, ni per a ICV-EUiA, que també té interès a acollir els socialistes desencantats per intentar fer el sorpasso al PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’àrea metropolitana ha estat tradicionalment el gran bastió del PSC i és ara on els seus competidors centren els esforços. I ERC, a qui algunes enquestes consoliden com el partit que més suport obtindria en uns eventuals comicis, és conscient que té molt camp per córrer al que va ser el cinturó roig, ara clau per ampliar la majoria a favor de la consulta del 9-N. “Volem fer palès que es pot abraçar el dret a decidir des de posicionaments no independentistes i prioritzant l’eix social”, expliquen fonts d’Avancem. I és que justament el PSC s’ha anat allunyant de la consulta sota el pretext que no s’ha de fer aquest any necessàriament perquè no està pactada amb l’Estat i la prioritat ha de ser combatre la crisi. L’associació que lidera Elena alerta que és un “error” caure en aquests arguments i afirma que així s’està deixant massa gent “en mans de Ciutadans i al marge del procés” que es viu a Catalunya.

Per a ERC, a més, és una manera d’enfortir llaços amb Avancem. L’objectiu dels republicans és liderar “un espai socialdemòcrata fora del PSC” i, per aconseguir-ho i ser hegemònics a l’esquerra nacional, han d’estar amatents per sumar els socialistes descontents si finalment l’actual divisió interna desemboca en una escissió.

Per ara, ERC i Avancem estudien un format d’acte innovador que deixi enrere els formalismes dels faristols i que es faci a peu de carrer i en contacte amb els ciutadans en un municipi on els republicans van perdre la representació a l’Ajuntament el 2011. L’objectiu principal és fer “pedagogia” per fer entendre que l’eix nacional pot i ha d’anar de la mà del social.

Caldrà veure, però, com cau en la cúpula de Pere Navarro aquesta nova actuació dels crítics en un moment en què encara no s’ha resolt la situació d’Elena, Marina Geli i Núria Ventura. De fet, els dirigents d’Avancem Elena, Jordi del Rio i Fabian Mohedano ja van participar l’1 de febrer en l’assemblea oberta convocada per ICV-EUiA. Avancem defensa que cal una suma dels partits d’esquerres per construir una alternativa de govern que només serà real si se supera l’actual fragmentació. Per això en els últims mesos ha mantingut una relació “fluida” tant amb els ecosocialistes com els republicans. ERC, al seu torn, és conscient que els crítics del PSC flirtegen a dues bandes i que, després de l’acte amb els ecosocialistes, ara toca “una picada d’ullet i una mostra de complicitat” amb ells, i hi juguen.

A ningú se li escapa que la fragilitat de la situació dels crítics del PSC -més d’un dirigent de la direcció s’ha mostrat a favor que s’expulsin- és vista tant per Junqueras com per Joan Herrera i Dolors Camats com una oportunitat per aglutinar els socialistes desencantats.

Ja hi ha un castigat per anar a un acte d’ERC

El dirigent d’Avancem Fabian Mohedano va ser denunciat per la direcció del PSC davant l’ens disciplinari del partit per haver assistit al desembre a un acte d’ERC per celebrar l’acord de la consulta. Caldrà veure ara quina lectura fa la cúpula del PSC d’aquest acte conjunt d’ERC i Avancem. En tot cas, la comissió de garanties comunicarà la sanció que correspon a Mohedano dimecres, una decisió que marcarà com es preveu resoldre la situació dels tres diputats crítics.

stats