CANVIS A ERC
Política 04/01/2013

Junqueras propicia un relleu pacífic de Jordi Portabella a Barcelona

Oriol Junqueras vol que la renovació d'ERC arribi a Barcelona, però no s'enfrontarà al seu líder local, Jordi Portabella. Espera que sigui regidor fins al 2015 i que aleshores deixi pas a Oriol Amorós.

Roger Tugas
3 min
Portabella, a la foto d'arxiu amb Junqueras, va situar alguns fidels de Barcelona a la direcció d'ERC el 2011, com ara Oriol Amorós, Ester Capella i Guillem Clapés.

BARCELONA.El fracàs d'ERC a les autonòmiques del 2010 va donar lloc a una renovació fins ara ordenada i poc traumàtica al partit. Es va iniciar entronitzant Oriol Junqueras, va continuar al Congrés de Diputats amb Alfred Bosch i ha tingut com a últim acte el 25-N, amb 17 dels 21 diputats nous al Parlament. L'única gran institució en què hi ha les mateixes cares en nom d'Esquerra és l'Ajuntament de Barcelona, on Jordi Portabella és cap de files des del 1999. "Junqueras és conscient que hi ha d'arribar la renovació, però no vol fer una batalla", resumeixen fonts pròximes al president d'ERC per explicar el relleu suau que busca propiciar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder dels republicans es va reunir al setembre amb Portabella i el va sondejar per oferir-li possibles sortides, entre les quals ser senador si els resultats del 25-N permetien recuperar la presència a la cambra alta, com ha estat el cas. Des de llavors no se n'ha tornat a parlar formalment i fonts de la direcció apunten que l'opció està pràcticament descartada. Però el cert és que la tria del representant al Senat no s'ha debatut en cap òrgan i és un tema que du Junqueras.

Sigui com sigui, no es pot demorar gaire, perquè el Parlament votarà els senadors per designació autonòmica en el primer ple de l'any. Alguns dirigents veurien amb bons ulls enviar Portabella al Senat perquè visualitzaria la seva voluntat de no reeditar el 2015 l'acta de regidor. Però ell no hi està gaire interessat i, a més, tampoc és la primera opció de Junqueras. El càrrec es va oferir a l'expresident d'ERC Joan Puigcercós, ja immers en el sector privat, que va rebutjar ocupar escó a la cambra alta espanyola.

Si una cosa va deixar clara Portabella és que no té "cap intenció de deixar l'Ajuntament de Barcelona" abans de les pròximes municipals, el 2015. El president d'ERC ho avala i, segons l'entorn del líder barceloní, l'hi hauria demanat directament. A diferència de temps passats, la relació entre les cúpules nacional i de la capital d'ERC són ara correctes. Ho facilita el fet que tothom assumeix, a Barcelona, que la renovació és inexorable.

Obrir el meló el 2014

Malgrat que ell no ho hagi reconegut i exerceixi com el líder a l'Ajuntament fins a última hora, tothom a ERC dóna per fet que Portabella no repetirà de candidat. Per no debilitar la seva tasca al consistori i per evitar debats prematurs, la federació de Barcelona s'ha conjurat a no obrir el meló fins a un any abans de les eleccions. "No té cap sentit pensar en les pròximes municipals", assenyalen, tot i que alguns sectors volen precipitar-ho per forçar que la renovació es visualitzi arreu.

Aquest calendari situa l'inici formal del debat successori al 2014, un any d'eleccions europees. Enviar Portabella a Brussel·les és una altra possibilitat, però té menys partidaris que la del Senat. El 2014 també ha de ser l'any de la consulta, cosa que situa una espessa boira a l'horitzó polític. Per això, l'entorn de Portabella tampoc vol propiciar un debat que la realitat pot superar.

Així mateix, Junqueras accepta que "el candidat que ha de tenir Barcelona l'ha de decidir Barcelona" i frena així tensions. Acceptarà el cap de llista que escullin encara que sigui Portabella, però ell prioritza la renovació. A l'horitzó hi apareix el diputat Oriol Amorós, home de confiança de Portabella i vicesecretari general de comunicació d'ERC, que pren força com el delfí de consens, tot i que encara evita postular-se. També tenen opcions la vicesecretària general d'acció política i número 3 el 2011, Ester Capella, o la presidenta de la federació de Barcelona, Patrícia Gomà.

stats