Política 23/11/2014

Junqueras reforça el flanc esquerre i evita el cos a cos amb el president

ERC ja ha tancat gairebé 100 llistes locals amb exsocialistes

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, no anirà a la conferència de dimarts d’Artur Mas. El líder dels republicans exposarà el seu full de ruta just una setmana després al Palau de Congressos de Catalunya, també davant de representants polítics, socials i empresarials. Els republicans afirmen que Junqueras no pretén replicar a Mas -amb qui manté una relació freda-, però sí que vol erigir-se com a alternativa. Els equilibris són complicats, perquè ERC evita el cos a cos sense renunciar a reforçar el seu perfil com a formació d’esquerres amb vocació de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha rebutjat fer entrevistes el dimecres 26 per no haver de valorar la conferència del dia abans de Mas, però els republicans insistiran en la necessitat d’unes eleccions constituents, amb punts comuns als programes de les llistes independentistes i una marca electoral que les agrupi sota un mateix paraigua i evidenciï l’aliança. És la seva fórmula per sumar més vots i no deixar la CUP fora d’una hipotètica candidatura unitària pel sí-sí. El diputat de la CUP David Fernàndez i Junqueras, de fet, ja han mantingut alguns contactes en què han conclòs que la resposta que s’ha de donar en els comicis ha d’incloure la demanda independentista, però també la lluita contra la pobresa i la corrupció.

La pinça de CiU amb el PSC i el PP per vetar compareixences en la comissió d’investigació sobre el frau ha indignat ERC. Els republicans, però, no volen carregar contra CiU per no incomodar l’electorat dubtós i perquè l’endemà de les eleccions s’hi hauran d’entendre. La cúpula del partit tem pressions per fer coalició, tot i que espera que l’ANC i Òmnium no s’hi sumin. Certs dirigents no creuen que l’apel·lació de Mas a la unitat sigui real. “Se senten forts després del 9-N i la querella. I si ens volguessin no estarien pactant candidatures de Convergència i Unió a les municipals. Saben que no som compatibles amb Unió”, afirmen fonts de la cúpula.

Al seu torn, ERC negocia aliances amb els exsocialistes d’Avancem, NECat i Socialisme Catalunya Llibertat -liderada per Toni Comín- en una operació per superar el PSC com a força hegemònica d’esquerres als municipis. “Trencarem totes les expectatives”, vaticina el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, que apunta que aspiren a proclamar 750 candidatures. El rècord són les 686 del 2007, mentre que el 2011 en van presentar 588. Els republicans ja en tenen pràcticament tancades 100 amb escindits socialistes, tot i que esperen més coalicions. Han tancat acords comarcals a l’Alt Empordà, el Berguedà i la Ribera d’Ebre, i molts més en l’àmbit local, com a Tarragona, però també amb independents en capitals de comarca. Unes coalicions que, juntament amb l’entesa en el full de ruta cap a la independència, aspiren que aplanin el camí per sumar els ex-PSC de Moviment Catalunya també en una candidatura en unes catalanes.

stats