DRET A DECIDIR
Política 11/10/2014

L’ANC i Òmnium reclamen persistir tot i el veto estatal

L’acte central de campanya comptarà amb dirigents de tots els partits pro consulta

Sara González
3 min

Barcelona“No afluixem ni afluixarem”. Aquesta és l’advertència que ahir van llançar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural durant la presentació de l’acte d’exhibició de força que tenen previst per al 19 d’octubre a la plaça Catalunya de Barcelona. Per molt que la unitat entre partits pro consulta a hores d’ara sigui de mínims, les entitats que presideixen Carme Forcadell i Muriel Casals van deixar clar que no faran ni un pas enrere i que continuaran mantenint la pressió perquè el 9-N se celebri tal com va ser dissenyat inicialment. Avisen que no acceptaran cap consulta “descafeïnada” i que la responsabilitat d’organitzar-la recau estrictament en el Govern i no en la societat civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Aquesta vegada ha de ser una consulta seriosa, l’ha de convocar la Generalitat. Ha de votar tothom de manera absolutament lliure i a tot el territori”, va exigir Forcadell, que va recordar que des de les entitats ja es van impulsar les consultes populars que es van celebrar entre el 2009 i el 2011. Ara, asseguren, és l’executiu català qui ha d’assumir-ne el lideratge. Forcadell i Casals no van preveure ahir cap altre escenari que no sigui que el 9-N es voti en una consulta oficial i que, a més, s’arribi a aquesta data amb tots els partits pro consulta junts. Per elles, l’acte del dia 19 ha de ser una clara mostra d’aquesta unitat que a hores d’ara travessa moments difícils i que haurà d’afrontar una prova de foc precisament la setmana vinent. De fet, el disseny de l’acte central de la seva campanya pel sí-sí no preveu un escenari de ruptura d’aquesta unitat perquè, segons Forcadell, el compromís que tenen del Govern és que el procés tira endavant.

Ahir van anunciar que hi està confirmada la presència del conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs; de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; del líder d’ERC, Oriol Junqueras, i del coordinador general de CDC, Josep Rull, a més de representants d’Unió, ICV-EUiA i la CUP. En definitiva, de tots els partits que s’han compromès amb el 9-N.

Unió i ICV, a títol personal

Tot i això, els dirigents democristians i els ecosocialistes que hi assisteixin hi aniran “a títol personal”. I és que parteixen de la lògica que si han decidit donar llibertat de vot a la seva militància a l’hora de votar sobre la independència seria incongruent que assistissin com a formació en un acte que es mullarà clarament pel sí-sí. A més dels representants polítics, hi assistiran representants de la societat civil, com ara el cantautor Lluís Llach; el comunicador Miquel Calçada; el president de Súmate, Eduardo Reyes; l’economista Germà Bel, i l’actriu Carme Sansa, entre d’altres.

“Tots som conscients de la nostra responsabilitat. Hem de continuar empenyent els partits, el Govern i les institucions, i demostrar que som majoria i anem junts”, va sentenciar Forcadell en un missatge adreçat especialment a uns partits que ahir tancaven una cimera en la qual es van fer paleses més que mai les discrepàncies. Des d’ Ara és l’hora van assegurar que no estan “preocupats” per aquestes tensions que han anat in crescendo i van emmarcar dins de la “normalitat” les freqüents reunions dels partits pro consulta per afrontar els entrebancs que posa el govern espanyol.

Una setmana decisiva

L’acte del dia 19 serà l’acte central d’una campanya de gran abast que té un cost de 200.000 euros setmanals i que va des del porta a porta a buscar l’impacte visual amb grans pancartes en llocs tan emblemàtics com la Pedrera. De fet, el gran desplegament de la campanya coincidirà amb la setmana clau en la qual es visualitzarà si la celebració del 9-N és viable i amb quines garanties, amb la qual cosa el 19-O caldrà veure si la unitat arriba o no descafeïnada.

Paraigües vermells i grocs a l’acte unionista

Societat Civil Catalana, l’entitat que convoca la concentració espanyolista per al 12 d’octubre a la plaça Catalunya, va fer ahir una crida a portar paraigües grocs i vermells, vistes les previsions de pluja per a diumenge a Barcelona. Ahir l’entitat animava a dur paraigües a l’acte: “Per demostrar que estem units davant el xàfec que està caient”. Els convocants també rebutjaven explícitament la presència de “qualsevol persona o organització de dubtosa reputació democràtica o d’ideologia xenòfoba” i aconsellaven “evitar qualsevol simbologia de partit o de grup”. “La bandera espanyola i la catalana han de tenir el protagonisme”, creuen els convocants.

stats