Política 19/10/2013

L'Estat aboca la Generalitat als tribunals pel repartiment del dèficit

i
M. Eugènia Quetglas
2 min
La cadira buida que va deixar Artur Mas entre Sáenz de Santamaría i Gay de Montellà.

Madrid.La Generalitat haurà d'anar als tribunals si vol que l'Estat rectifiqui el repartiment del dèficit autonòmic. El govern espanyol va desestimar ahir el requeriment del Govern en què li demanava que modifiqués el repartiment "injust i il·legal" del dèficit per al 2013. Era el pas previ a la presentació d'un recurs contenciós administratiu en cas que en el termini d'un mes l'Estat no respongués o ho fes negativament. Amb el no sobre la taula, a Artur Mas només li queda la via legal perquè s'acabi relaxant el sostre de despesa fixat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el govern català com l'asturià, que també va presentar una al·legació, entenen que els objectius fixats no s'ajusten al que marca la disposició addicional transitòria primera de llei d'estabilitat pressupostària, que s'aplica fins al 2020, perquè incompleixen el calendari i contradiuen el principi de proporcionalitat a l'hora de repartir el dèficit entre les autonomies i l'Estat.

El Govern entén que, si la llei s'apliqués segons la seva interpretació, els objectius de dèficit de les autonomies haurien de situar-se en el 2,5% l'any 2013 -en comptes de l'1,3% de mitjana actual-, el 2,2% el 2014, l'1,6% el 2015 i l'1,1% el 2016. L'executiu català va recordar, a més, que la llei estableix que les administracions públiques assoliran l'estabilitat pressupostària quan no incorrin en dèficit estructural.

En la seva resposta, l'executiu de Mariano Rajoy rebutja tots aquests arguments i assegura que la llei d'estabilitat no fixa quin ha de ser el percentatge de disminució de dèficit públic cada any, sinó que "estableix una data objectiu per complir amb el principi d'estabilitat pressupostària", que és el 2020, "però això no impedeix que les comunitats autònomes aconsegueixin aquests objectius abans". A més, argumenten que la normativa tampoc estableix que "el percentatge de repartiment s'hagi de mantenir constant durant tots els exercicis del període transitori o durant l'horitzó temporal dels acords de fixació d'objectiu, sinó en una mitjana anual".

Una qüestió de "prestigi"

La nova negativa del govern espanyol ara amb el dèficit agreuja la crisi institucional entre els governs català i espanyol creada dijous per les desavinences protocol·làries en l'acte pel lliurament de les medalles de Foment del Treball en què Artur Mas va plantar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Per a Catalunya va ser una qüestió d'orgull de país, mentre que per a la capital espanyola no va ser una simple aplicació d'un reglament. El president Artur Mas va defensar ahir que la Generalitat, com a màxima institució del país, no podia quedar en un segon ordre" i ell és el responsable de garantir-ne el "prestigi".

stats