FINANCES PÚBLIQUES
Política 08/12/2013

L'Estat recapta a Catalunya 1.325 milions més però li transfereix 720 milions menys

Hisenda augmenta el 2013 els ingressos tributaris tot i que en retorna menys als Països Catalans

Roger Tugas
3 min
Malgrat la protocol·lària encaixada de mans del conseller Mas-Colell amb el ministre Montoro, el malestar de la Generalitat pel tracte fiscal que rep Catalunya creix.

BarcelonaEl govern espanyol no es cansa de repetir sempre que pot que l'Estat està salvant Catalunya de la fallida amb les seves mesures per ajudar a pagar les factures. La Generalitat tampoc no es cansa de respondre-li que el fons de liquiditat no és cap regal, sinó un préstec que s'haurà de retornar amb interessos. El que no es retornarà mai, però, són els impostos que any rere any paguen els catalans i no es retornen, la base d'un dèficit fiscal que el Govern calcula en més de 16.000 milions anuals. I aquest 2013 els informes sobre recaptació tributària i sobre transferències de recursos assenyalen que aquesta quantitat pot acabar incrementant-se tot i la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les últimes dades fetes públiques per l'Agència Tributària apunten que Catalunya lidera l'augment estatal de recaptació d'impostos. Fins a l'octubre, Hisenda hi ha recaptat 29.574 milions d'euros, 1.325 milions més que en el mateix període del 2012 o, el que és el mateix, un 4,7% més que l'any passat. A molta distància, la Comunitat de Madrid augmenta la seva recaptació en 787 milions, un 1,2% més que el 2012. En tercer lloc se situa el País Basc, tot i que, en disposar de concert econòmic, no contribueix tant a les finances estatals. Cantàbria i les Illes Canàries també incrementen la recaptació tributària, i aporten entre les dues 288 milions més fins a l'octubre. Les Illes Balears també paguen fins ara més impostos que el 2012, tot i que només 10 milions més.

El País Valencià paga menys

Per contra, la Hisenda espanyola recapta menys tributs a la resta de territoris. De manera molt destacada, la caiguda tributària és sobretot accentuada al País Valencià, on aquest any s'hi han pagat durant els deu primers mesos 569 milions menys que en el mateix període del 2012, cosa que suposa una caiguda del 6,4%. En termes relatius, la baixada és superior a Castella-la Manxa, on es redueix la recaptació un 10,1%, uns 220 milions.

De fet, la recaptació en el conjunt de l'Estat creix per ara en 1.204 milions, un escàs 0,8% respecte al 2012. Una quantitat, però, inferior a la de l'increment que té lloc a Catalunya per si sol. Així, malgrat tots els increments fiscals aprovats pel govern espanyol, la recaptació estatal hauria caigut fins a l'octubre en 121 milions si no comptés amb els impostos pagats pels catalans.

Tanmateix, aquest bon funcionament en l'aspecte recaptatori no es veu recompensat a l'hora de fer les transferències del govern espanyol a les comunitats autònomes. La Generalitat sovint es queixa que l'Estat s'apropia en exclusiva dels increments fiscals tot i que el sistema de finançament marca que ha de compartir els ingressos de bona part dels tributs. Una realitat que posen de manifest les últimes dades fetes públiques pel ministeri d'Hisenda sobre l'execució pressupostària, relatives al setembre.

L'Estat reté més ingressos

Els seus informes mostren que, mentre l'Estat mantenia per a ell 79.174 milions dels ingressos no financers -escassament 900 milions menys que el 2012-, la part que en cedia a les comunitats autònomes queia dels 75.178 milions dels primers nou mesos del 2012 a només 50.994 milions aquest 2013. Una tisorada que, tot i que en part es compensa amb altres transferències pròpies del sistema de finançament, suposen un notable ofec financer.

Tanmateix, en el cas dels territoris dels Països Catalans la situació és més greu, ja que són tres de les cinc comunitats on les transferències de l'Estat cauen de manera neta. El País Valencià ha rebut fins al setembre 958 milions menys que en el mateix període del 2012, un 12,8% menys. Al seu torn, les transferències de l'Estat han caigut en 720 milions a Catalunya -un 5,7% menys- i a les Illes Balears en 73 milions, un 4,4% menys. La reducció més gran ha estat a la Comunitat de Madrid, de 1.066 milions, un 11,1% menys. Per contra, la resta de comunitats estan rebent més recursos el 2013 que els transferits l'any passat.

Per tant, Catalunya és el territori on el pagament d'impostos creix més -sobretot l'IVA- i el tercer on disminueixen més les transferències de l'Estat. Segons les dades disponibles, entre els nous recursos fiscals que marxen i els que deixen de venir del govern espanyol, el drenatge català és per ara 2.045 milions superior al del 2012. O, el que és el mateix, l'equivalent al 10% del pressupost del Govern. O a tota la retallada de l'executiu per al 2013.

stats