ELECCIONS A EUSKADI
Política 04/10/2012

Laura Mintegi: "Hem fet una autocrítica profunda"

Futur "Si no fem acords amb el PSE, no serà perquè EH Bildu no ho intenti" Catalunya "Demanaria a CiU que no frustri una il·lusió utilitzant-la de manera partidista per aconseguir un concert que no satisfarà el clam de la Diada"

Daniel Gómez
4 min
Laura Mintegi, candidata d'EH Bildu, després de l'entrevista amb l'ARA.

BILBAOLaura Mintegi (Lizarra, Navarra, 1955) exerceix des de fa més de trenta anys de professora de llengua i literatura a la Universitat del País Basc, i és la candidata a lehendakari d'Euskal Herria Bildu. Gràcies a la plataforma independentista, l'esquerra abertzale tornarà al Parlament de Vitòria després de quatre anys d'absència per la llei de partits, amb l'objectiu de derrotar per primera vegada el PNB en uns comicis autonòmics. Les enquestes obren la porta a aquesta possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿L'agitació independentista de Catalunya afavoreix electoralment EH Bildu?

Crea un humus al voltant de la independència de possibilitat real que pugui passar. Hi ajuda el procés escocès, hi ajuda l'experiència canadenca i tota aquella iniciativa política que s'adopti en qualsevol estat del món que faciliti la participació de la ciutadania en una consulta.

El candidat a la reelecció, Patxi López, està segur que EH Bildu no guanyarà les eleccions, que tampoc serà la segona força i avança que el PSE no pactarà mai amb la candidatura que vostè lidera...

És evident que el PSE no guanyarà les eleccions i que a un polític se li ha de demanar que estigui a l'altura de les circumstàncies. Si realment estima al seu país hauria de parlar amb la resta de formacions per buscar respostes conjuntes. No serà per falta de voluntat nostra. El PSE va dir que no pactaria amb el PP i un mes després va aconsegir la Lehendakaritza amb el seu ajut. S'ha de fer cas del que fan, no del que diuen. I si no es donen acords no serà perquè EH Bildu no ho intenti. En l'actual situació d'emergència ningú no pot desenvolupar en solitari unes polítiques econòmiques efectives. Per tant, s'haurà de pactar per força i espero concitar el màxim acord entre diferents. L'acord entre iguals no té interès, s'ha de donar entre diferents.

¿L'esquerra independentista està preparada per governar Euskadi?

Sens dubte. Tenim projecte, equip i voluntat política. No estem plantejant un exercici teòric de política, sinó un projecte real i pràctic per construir una societat.

Sense ETA és més senzill?

El cicle de la violència ja ha acabat i ara tot és més senzill. És més fàcil atreure capitals, buscar sinergies entre diferents per fer projectes comuns, tant polítics com econòmics. Hem tingut una història molt dramàtica, sabem que ja és passat però no podem deixar oberts els capítols que encara no s'han tancat. Les forces que representen la coalició EH Bildu han fet molts passos, han fet una autocrítica molt profunda, i no veig aquesta autocrítica per part dels estats espanyol i francès, ni tan sols en altres formacions que també han contribuït a la tensió política. L'anàlisi d'autocrítica ha de ser col·lectiva.

Fa uns dies, en el seu últim comunicat, ETA assumia que pot resultar decebedor que només l'esquerra abertzale hagi fet passos a favor de la pau i que el govern espanyol continuï sense moure's...

L'Estat juga a desgastar, a estendre el pessimisme i la resignació. Tard o d'hora es veurà superat per la mateixa dinàmica dels esdeveniments, no pot mantenir-se en aquesta intransigència quan està cedint a totes les imposicions econòmiques d'Europa.

¿Uns bons resultats per a EH Bildu afavoririen el procés de pau?

Sí, esclar. La sobirania resideix en el poble, no en el govern.

I uns mals resultats?

Retardarien l'inici del procés de pau, però no l'anul·larien.

I què entén per obtenir uns mals resultats?

El pitjor que pot passar-nos és ser la segona força i, malgrat tot, serien uns excel·lents resultats.

El candidat del PNB, Iñigo Urkullu, diu que no vol divorciar-se d'Espanya, sinó conviure-hi. I vostè?

La convivència és difícil quan hi ha un maltractament. I Espanya ha maltractat els bascos durant molts anys i ho continua fent. No es pot mantenir una convivència sana en una situació de maltractament.

És independentista el PNB?

En el PNB hi ha independentistes, sobretot en la seva base social. Pel que fa als seus dirigents tinc grans dubtes que hagin fet mai una aposta sincera per l'independentisme. Tota la vida han sabut ser molt ambigus, han jugat sempre amb dues baralles de cartes i espero que l'esperit més independentista sigui el que prevalgui en la nova legislatura.

I què pensa del gir independentista de CiU?

No m'atreveixo a jutjar els altres. Només li diria que no frustri una il·lusió popular utilitzant-la de manera partidista per aconseguir un concert econòmic que no satisfarà mai els anhels independentistes que la gent va expressar al carrer l'Onze de Setembre. Que no jugui amb aquest imaginari col·lectiu.

El PP compara Mas amb Ibarretxe. Hi veu similituds?

No vull dir res en detriment de Mas, però conec millor Ibarretxe i és un home més compromès amb el seu país, que va fer una aposta molt forta i va rebre un cop de porta del govern espanyol i també del seu mateix partit.

¿El troba a faltar en la política basca, al capdavant del PNB?

Ibarretxe és un actiu polític molt important i és, a més, un cavaller, un home sincer i personalment l'aprecio molt.

La suma del PNB i d'EH Bildu donarà un Parlament basc amb majoria absoluta abertzale. ¿Ho aprofitarà per promoure una declaració unilateral d'independència?

Aquest és un tema molt delicat i no es poden crear falses expectatives ni frustrar aspiracions legítimes de la població respecte a la independència. La lliçó dels nacionalistes del Quebec és que no han plantejat un referèndum fins que no han tingut certes garanties que el podrien guanyar. Això és un exercici de responsabilitat política.

stats