Política 05/03/2014

L’ens disciplinari del PSC accelera la deliberació sobre els crítics

Un cop Ernest Maragall ha obert la veda afermant l'acostament a ERC de la diàspora socialista, els socialistes consideren que el panorama polític "s'aclareix"

Sara González
2 min
En els pròxims dies la comissió de garanties preveu fer pública la sanció a Fabian Mohedano.

BarcelonaUn cop Ernest Maragall ha obert la veda afermant l’acostament a ERC de la diàspora socialista, el PSC considera que el panorama polític “s’aclareix” i que, per tant, també és hora de posar fil a l’agulla al conflicte intern pendent. La comissió de garanties del PSC, l’ens disciplinari que ha de decidir quina sanció s’aplica als tres diputats que van trencar la disciplina de vot al Parlament per defensar la consulta, està ja ultimant la sanció que rebrà Fabian Mohedano per haver assistit a un acte d’ERC el desembre passat. Fonts coneixedores de l’expedient donen per fet que no serà expulsat del partit, però sí que se’n ratificarà la inhabilitació per ocupar un càrrec a l’executiva. El dictamen del seu cas encarrilarà i marcarà el precedent de com es resoldrà la situació de Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, que també van ser apartats de l’executiva i que podrien córrer la mateixa sort i conèixer la sanció abans de les eleccions europees. De fet, el termini que té l’ens disciplinari per emetre una resolució és l’1 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mohedano, qüestió de dies

Si bé la comissió havia de resoldre el cas de Mohedano fa dues setmanes, les fonts citades expliquen que finalment es va ajornar perquè l’instructor del cas, Josep Ayuso, el candidat oficialista que el cap de setmana passat va guanyar les primàries de Sabadell per ser alcaldable, necessitava temps per fer la seva campanya. Ara calculen que la sanció a Mohedano podria comunicar-se en qüestió de dies, un anunci que podria coincidir en el calendari amb l’arrencada de les primàries del PSC de Barcelona. Un cop resolt el seu cas, asseguren, la decisió sobre els tres diputats “s’accelera”.

La mediació que va proposar la comissió de garanties a les dues parts en conflicte no ha estat acceptada per Pere Navarro. I és que els crítics posaven com a condició la restitució en les seves tasques parlamentàries -de les quals també van ser apartats-, una rectificació que per ara no entra dins dels esquemes de la direcció. “Tant una banda com l’altra ho donen per perdut”, asseguren fonts de la negociació.

L’opció de “l’escissió pactada”

Amb aquest escenari, l’escissió està més a prop que mai. Ho reconeixen els crítics, que veuen “insostenible” l’arraconament al qual estan sent sotmesos al Parlament i ja comencen a parlar d’intentar que l’escissió sigui “pactada” per evitar que sigui més traumàtica. Aquesta opció, donada la gravetat de la situació, és ben vista per alguns dels dirigents que en el seu moment van demanar una abstenció sobre la consulta per evitar la ruptura.

La cúpula socialista segueix mantenint silenci i insisteix que no vol interferir en les decisions de la comissió de garanties, però sí que vol concórrer a les europees amb la màxima garantia que no patirà ensurts i una de les opcions que sospesa és deixar anar llast abans.

stats