LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 14/02/2014

L’ens disciplinari del PSC es decanta per no expulsar els crítics

Els díscols podrien concretar al juny una fusió de tots els moviments

Sara González
3 min

BarcelonaL’opció d’expulsar del partit els tres diputats crítics del PSC que van trencar la disciplina de vot per defensar la consulta perd força. Fonts coneixedores del procés que està en mans de la comissió de garanties del PSC -l’ens que vetlla pel compliment del codi ètic i els estatuts del partit- donen per fet que Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura no seran suspesos de militància. El màxim càstig que podrien rebre els díscols, asseguren, podria ser la definitiva pèrdua del seu càrrec a la direcció del partit i al consell nacional o bé la inhabilitació temporal per ocupar càrrecs de tipus orgànic. En tot cas, consideren que l’objectiu de l’oferiment de mediació que ha fet la comissió a la direcció i els crítics és intentar evitar, fins i tot, aquestes opcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cas a part és el desenllaç de la situació dels tres diputats al Parlament, on han estat apartats dels seus càrrecs a les comissions i no hi tenen veu com a representants del PSC. En aquest cas, fonts de la direcció asseguren que serà el grup parlamentari qui prendrà una decisió “equiparativa” a la de la comissió de garanties. Elena, Geli i Ventura volen ser restituïts, però hi ha dirigents de la cúpula de Navarro que ho veuen complicat: “Veig molt difícil que es recuperi la confiança en uns diputats que no han respectat la decisió del grup en dues ocasions”.

El cas de Mohedano, el dia 19

Sigui com sigui, l’ens disciplinari del PSC té fins a l’1 de maig per dictar sentència. Avui els tres diputats lliuraran les al·legacions per justificar el seu desmarcatge al Parlament. A més, el dimecres dia 19 la comissió de garanties té previst resoldre l’expedient de Fabian Mohedano, que també va ser apartat de l’executiva per haver assistit a un acte convocat per ERC per celebrar l’acord de la consulta del 9-N. La resolució del seu cas, tot i ser diferent del dels tres diputats, pot marcar un precedent. Però fins i tot en el cas de Mohedano la comissió no es decanta per l’expulsió.

I és que precisament aquesta solució, que ha estat defensada per alguns dirigents de la cúpula, seria la més convulsa per al partit que lidera Pere Navarro. Al degoteig de baixes que ja pateix el partit s’hi suma l’amenaça d’un gruix significatiu de quadres locals de deixar el partit si els díscols són finalment expulsats.

Al marge de com es resolgui la situació, els crítics segueixen explorant la seva unificació. El moviment Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena, anunciarà avui la convocatòria de la seva tercera assemblea al mes de juny, quan ja s’hauran constituït com a associació. La data serà clau per aclarir la situació dels crítics del PSC. Des d’Avancem asseguren que en aquesta assemblea hi estaran convidats tots els grups de crítics amb l’objectiu d’explorar la unificació. “Estem disposats a renunciar a la marca Avancem per construir un espai comú de confluència”, asseguren fonts del moviment. De fet, aquesta és una condició sine qua non que han posat determinats dirigents històrics i exconsellers per tenir un paper actiu en el que anomenen “refundació” del socialisme català. Des d’Agrupament Socialista, el corrent que lideren Àngel Ros i Marina Geli, asseguren que les reunions per parlar-ne continuen. També compten amb NECat, el partit d’Ernest Maragall, i el moviment que l’exdiputat Toni Comín ha posat en marxa. Però alerten que aquest procés no ha d’implicar necessàriament estripar el carnet del PSC. Tot i això, Avancem assegura que si la pluralitat al PSC segueix arraconada i el partit no recupera la centralitat, els crítics deixaran una formació que, al seu entendre, els haurà deixat de representar.

stats