CAS BÁRCENAS
Política 23/11/2013

L'esquerra apressa Rajoy a donar explicacions al Congrés

El PSOE torna a sospesar una moció de censura pel cas Bárcenas

i
M. Eugènia Quetglas
3 min
L'esquerra apressa Rajoy a donar explicacions al Congrés

Madrid.El cas Bárcenas es va tornar a situar ahir a l'epicentre de la vida política. La interlocutòria del jutge Pablo Ruz que confirmaria la comptabilitat en negre del PP "contínua en el temps" va posar fi a la treva que l'oposició havia atorgat a l'assetjament a Mariano Rajoy perquè assumeixi la seva presumpta responsabilitat per les irregularitats en el partit. El PSOE, Esquerra Plural i el grup mixt van sol·licitar la compareixença del president espanyol al Congrés perquè expliqui per què ha "mentit" fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE va posar tota la maquinària en marxa poc després que Ruz fes públiques les seves conclusions sobre una suposada comptabilitat opaca al marge de la que els populars han entregat regularment al Tribunal de Comptes. Des que Rajoy va comparèixer en seu parlamentària l'1 d'agost per donar la seva versió sobre el cas Bárcenas, els socialistes i IU van iniciar una ofensiva perquè el líder del PP tornés al ple del Congrés per resoldre una sèrie de qüestions que, al seu parer, no havien quedat aclarides en aquell ple monogràfic. És més, basant-se en un seguit d'informacions periodístiques, trobaven provat que Rajoy havia mentit en assegurar que quan ell va arribar a la Moncloa l'extresorer ja no era al PP. El PSOE i IU van intentar reprovar Rajoy amb diferents fórmules que la majoria del PP va tombar, al·legant qüestions de forma. Al final van trobar un forat per provocar la votació i la van perdre.

Des de llavors, el cas Bárcenas va passar a un segon pla. Fins ahir. El número tres del PSOE, Óscar López, va exigir en roda de premsa explicacions presidencials, perquè creu que "lamentablement" la interlocutòria de Ruz confirma que tot el que el seu partit intuïa sobre el finançament irregular del PP era "cert". Amb l'escrit del jutge a la mà, López considera provat que "els diners negres van servir, entre altres coses, per pagar obres a la seu popular del carrer Génova mentre Rajoy era president del PP". En definitiva, el PSOE creu que s'ha demostrat que al PP hi ha hagut "tones de mentides i corrupció".

La sol·licitud de compareixença va ser el primer pas del PSOE en la nova ofensiva política per aconseguir explicacions presidencials, però no l'única. Ahir López va tornar a posar sobre la taula la possibilitat de presentar una moció de censura contra Rajoy, com ja va plantejar al juliol, abans de la compareixença del cap de l'executiu espanyol i que no es va arribar a concretar amb l'excusa que ja s'havia aconseguit el seu objectiu, que era escoltar les explicacions de Rajoy en seu parlamentària. Pel PP no era més que la prova que Alfredo Pérez Rubalcaba no anava de debò perquè sabia que no tenia prou suports per tombar el govern de Rajoy.

Per IU, l'escrit de Ruz encaixa a la perfecció amb la línia argumental que van exposar els seus advocats a la querella presentada el 20 de febrer contra la direcció del PP. La formació de Cayo Lara està convençuda que el jutge "ja els està donant la raó" i ara volen que Rajoy comenci a assumir les seves responsabilitats polítiques donant explicacions.

Des de l'esquerra parlamentària assumeixen que corren el risc que la mesa del Congrés, controlada pel PP, busqui excuses per tombar la petició de l'oposició -vistos els antecedents-, però no perden l'esperança, com va passar a l'agost, que la pressió de tots els grups forci Rajoy a comparèixer. De fet, UPyD no descarta sumar-se a la petició i CiU va deixar la porta oberta.

CiU s'ho rumia

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, a través de Twitter, va explicar que abans de prendre una decisió ho estudiaran els òrgans de partit corresponents i ho va aprofitar per insinuar que el PSOE i IU són oportunistes. "A casa nostra no pren la decisió una sola persona i a corre-cuita per ocupar espai mediàtic", va etzibar, per després reblar: "Tant de demanar més democràcia interna i a l'hora de la veritat es fa com sempre". Tant si Rajoy compareix com si no, el cas Bárcenas ha tornat al Congrés.

stats