Política 22/10/2014

Un jutge de Liechtenstein investiga Pujol per blanqueig

Demana a la Interpol espanyola informació sobre els antecedents de l’expresident

3 min

BarcelonaLa justícia de Liechtenstein estreny el cercle sobre Jordi Pujol. El jutge Michael Jehle està investigant l’expresident de la Generalitat per un suposat delicte de blanqueig de capitals i ja s’ha posat en contacte amb la justícia espanyola per demanar-li informació sobre els antecedents i les causes que té obertes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va avançar ahir l’agència Efe, l’oficina de la Interpol a Vaduz -la capital de Liechtenstein- va enviar una “comunicació electrònica” a la Policia Nacional espanyola per transmetre-li que hi ha “un procediment penal obert per la Princely Court of Justice”, el tribunal de justícia del petit país centreeuropeu. Una causa que s’investigaria per unes “sospites de blanqueig de diners” contra una persona identificada com a Jordi Pujol, de nacionalitat espanyola i nascut el 9 de juny de 1930, que després la Interpol de Vaduz va confirmar que es tractava de l’expresident de Catalunya.

Quan van rebre aquesta notificació, l’oficina central nacional de la Interpol a Espanya va comunicar a la magistrada del jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona, que investiga la fortuna oculta de la família Pujol, la petició del jutge Jehle perquè “prepari una sol·licitud de comissió rogatòria”. Aquest tràmit permetria posar a l’abast de Liechtenstein tota la informació que té la justícia espanyola sobre Pujol. I és que, segons la Policia Nacional, l’objectiu de Vaduz és demanar, a instàncies del jutge Jehle, que Espanya “faciliti registres d’antecedents i condemnes” de l’expresident català.

En l’escrit que la Interpol espanyola va enviar al jutjat de Barcelona el 8 d’octubre, se li pregunta “si no té inconvenient a posar en coneixement la referència de les seves diligències prèvies a l’autoritat de Liechtenstein, a través d’IP [Interpol] Vaduz”. El jutjat barceloní que investiga la querella del sindicat d’ultradreta Manos Limpias -presentada arran de la confessió de Pujol el 25 de juliol- ha respost a través d’una providència que “no tenen cap inconvenient” a informar l’autoritat judicial de Liechtenstein un cop la resolució de la comissió rogatòria sigui ferma.

Suïssa vol més detalls

Ahir també es va fer públic que Suïssa ha demanat més detalls del cas Pujol a la jutge que investiga l’afer si vol la seva col·laboració. L’oficina federal de justícia de Suïssa no ha fet efectiva la comissió rogatòria demanada des de Barcelona, tot i que està “oberta per completar la sol·licitud” si es precisen “les suposades activitats criminals” o “la data, el lloc, les persones implicades o el sistema operatiu” dels presumptes delictes, entre altres informacions.

Els advocats dels Pujol han sol·licitat a la jutge que no demani col·laboració als tribunals d’altres països “per la impossibilitat de complir els paràmetres legals exigits per aquests estats”.

Fernàndez presidirà la comissió d’investigació

El diputat de la CUP David Fernàndez presidirà la comissió d’investigació al Parlament sobre el cas Pujol i el frau fiscal. Així ho va acordar ahir la junta de portaveus de la cambra catalana, en què només el PP i Ciutadans van votar-hi en contra. “La CUP és l’únic grup del Parlament que dóna suport al Govern [pel nou 9-N] i això és incompatible si es vol investigar coses que han passat a dins”, va assegurar ahir el portaveu adjunt del PP català, Santi Rodríguez, que va posar de relleu la “desconfiança política manifesta” que té el seu partit vers la CUP. En la mateixa línia va situar-se Ciutadans, que “sospita” que la formació de l’esquerra independentista pugui evitar “arribar fins al final” del cas Pujol per la “complicitat” amb el Govern, segons va manifestar la portaveu del partit, Carina Mejías.

A principis d’octubre, CiU, ERC i ICV-EUiA ja van avalar que fos un diputat de la CUP qui presidís la comissió, tot i que Ciutadans, que ja presideix la comissió d’investigació sobre Spanair, també s’hi havia postulat. Ara la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, fixarà la data per constituir la comissió, que estarà formada per dos diputats de cada grup, amb l’excepció de la CUP, que tindrà els tres diputats, ja que Fernàndez en serà el president. Queda pendent de determinar el calendari i les compareixences. Si s’avancessin les eleccions, la comissió “decauria” i caldria tornar-ho a votar.

stats