Política 25/10/2015

El dilema Mas continua: CDC el reivindica però la CUP avisa que és part del "passat"

Neus Munté acusa l'Estat de "difamar" el nom del president per "empastifar" el procés; Antonio Baños li reclama "responsabilitat" perquè faci un pas enrere

Joan Rusiñol
3 min
Antonio Baños, en la roda de premsa d'ahir / EFE

Barcelona"No és que li tinguem una mania especial al senyor Mas ni que vulguem el seu cap en safata. Però entenem que no podem començar amb una pota al passat". Aquest ha estat el raonament de qui va ser el cap de llista de la CUP a les eleccions al Parlament del 27-S, Antonio Baños, aquest diumenge en una entrevista al programa 'Via lliure' de RAC1. El diputat electe ha deixat clar que, el dia abans de la constitució de la nova cambra, els seus posicionaments sobre qui ha de presidir el Govern de transició cap a la República Catalana –formalment, una qüestió que s'ha deixat per al final de les negociacions amb Junts pel Sí– no han variat. Les detencions a persones de Convergència i els escorcolls a la seu del partit d'aquesta setmana, però, tampoc han fet variar res, diu Baños. Ni en un sentit ni en un altre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poc després, al canal 324 de Televisió de Catalunya, la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, en canvi, ha alertat que la pressió judicial i policial dels últims dies té una intencionalitat política clara: "empastifar" el procés sobiranista per intentar que descarrili. Per això, diu, diverses institucions de l'Estat han fixat com a objectiu el president de la Generalitat en funcions, de qui "no s'ha pogut demostrar res perquè no hi ha res".

Així les coses, Artur Mas és un actiu o un obstacle? Per a dos dels actors de les converses que estan en marxa des de després del 27-S, CDC i la CUP, les coses estan clares. ERC manté que el seu compromís, com a integrant de JxSí, és investir Mas president, i que no es mouran d'aquí.

Dues visions enfrontades

Munté ha aprofitat l'entrevista d'aquest diumenge per reivindicar la figura del líder de la seva formació, després d'una setmana complicada per a ells –que va acabar amb la compareixença de Mas a la diputació permanent del Parlament– i en ple debat intern sobre la urgència de la refundació del partit, com explica l'ARA.

La vicepresident ha defensat Mas, en primer lloc perquè és un mandat de les urnes –els votants de JxSí sabien que, en cas de victòria, ell seria el candidat a la reelecció–, i en segon lloc perquè és el "millor". "Tenim un molt bon president", ha sentenciat. També, però, ha posat èmfasi en el context de pressió judicial pels presumptes casos de corrupció i la necessitat de no fer "cap passa enrere". Ha recordat implícitament a la CUP que Mas està sent "difamat" i "calumniat" amb una intencionalitat: que el procés "encalli" fent creure que "no tenia altra força que tapar determinades vergonyes".

La visió de Baños és ben diferent. El polític de la CUP ha fet seves les paraules que aquest dissabte va dir Oriol Junqueras, animant a la "responsabilitat" totes les parts, i ha assegurat que tothom s'està movent. Per tant, creu que la societat no entendria que, si s'arriba a acords de fons en el què i el com, el procés "descarrili" perquè Mas manté la idea de tornar a ser president.

Preguntat per la bona sintonia personal que el líder de Convergència té amb l'exdiputat David Fernàndez, Baños ha deixat clar que la seva negativa a investir-lo no té res a veure amb aquesta esfera sinó amb el que, a parer seu, simbolitza. "El 3% està lligat a l'autonomisme", ha dit. A un model en què les comunitats poden gastar però no tenen prou recursos per fer-ho. I creu que Mas forma part de tot un esquema de "passat" que la nova legislatura que comença aquest dilluns ha de deixar enrere.

Hi ha "guerra bruta", diu el diputat electe, però també "sentències judicial" que confirmen casos d'irregularitats. Per començar de nou, doncs, la CUP manté que cal girar full no només a això, sinó també a "l'austeritat, les retallades i les privatitzacions" i que cal buscar cares noves per liderar-ho.

stats