EL FUTUR DE L'AUTOGOVERN
Política 19/07/2012

Madrid accelera el xoc amb la Generalitat

Mariano Rajoy està decidit a collar fins al final totes les comunitats autònomes sense fer diferències. En aquest sac hi fica Catalunya, a qui Madrid ja recorda que necessita l'estat espanyol per finançar-se.

Joan Rusiñol
3 min
EL CONGRÉS DE DIPUTATS EVIDENCIARÀ AVUI LA SOLEDAT DEL PP
 Avui es convaliden les retallades i reformes que divendres va aprovar el consell de ministres, com l'apujada de l'IVA. El PSOE, CiU, PNB i UPyD hi votaran en contra. L'Esquerra Plural, ERC i Amaiur abandonaran l'hemicicle en el moment de la votació per no ser-ne "còmplices". Al carrer serà un dia de mobilitzacions.

MADRID.El govern espanyol i el PP no afluixen malgrat el cop de puny sobre la taula del president Mas en vista del risc real d'intervenció. La Generalitat ja va admetre dimarts que no té prou poder per plantar cara a Madrid (pagar les nòmines és la gran urgència) i la Moncloa se n'aprofita per pressionar a fons. El discurs de l'executiu espanyol i de la direcció popular és ben senzill: menys reivindicació de l'autogovern de Catalunya i més submissió a l'Estat per arribar a finals de mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Queda clar que el president espanyol, Mariano Rajoy, no pensa frenar un eventual xoc de trens. És més, sap que en aquesta batalla la seva gran fortalesa és disposar de la clau de la caixa, precisament allò que reclama la proposta de pacte fiscal. Aquesta setmana el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no es cansa de repetir que ha "ajudat" les finances catalanes amb mecanismes com el destinat a pagar els proveïdors i que això té contrapartides. "Alguns reivindiquen... però el que cal ara és veure si podem pagar els funcionaris al desembre", assegurava ahir un alt dirigent de l'executiu espanyol. L'ofensiva per tallar de soca-rel la indignació autonòmica -liderada des de Barcelona- es va posar en marxa ahir de manera coordinada entre Presidència i la seu del madrileny carrer Génova.

Reunions a Hisenda

Un portaveu del ministeri d'Hisenda confirmava el bon ritme de les reunions entre el govern espanyol i algunes comunitats, entre les quals Catalunya, per esmenar els plans econòmico-financers i garantir que tothom complirà l'objectiu de dèficit a finals d'any. En una conversa informal amb periodistes, Montoro no va voler detallar cas per cas "per no perjudicar-les més" davant els mercats. Personal del seu departament, però, va afirmar que l'objectiu és deixar enllestides aquestes correccions demà o, a tot estirar, la setmana que ve. Les trobades, que en alguns casos són reunions físiques i en altres videoconferències, pretenen tenir un perfil discret.

No obstant això, el PP ja es va encarregar d'embolcallar amb el seu missatge polític aquesta nova passada de ribot als comptes autonòmics. La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va avisar la Generalitat que no està en disposició de presentar recursos d'inconstitucionalitat contra les últimes retallades de Rajoy. "Crec que estem en uns moments en què començar a parlar de si hi ha intromissions a les competències de les comunitats autònomes és completament inadequat des del punt de vista jurídic i ètic", va sentenciar. Passant per alt les tisorades que ja ha fet el Govern, la número 2 dels populars es va mostrar sorpresa que la Generalitat "estigui tan disposada a acudir als mecanismes d'ajuda de l'Estat i no ho estigui per arremangar-se quan fan falta polítiques comunes".

Gairebé al mateix temps que Cospedal feia aquestes declaracions en una entrevista a Onda Cero, Rajoy confirmava al Congrés de Diputats allò que ja va solemnitzar Montoro avui fa una setmana al Consell de Política Fiscal i Financera: el punt extra de dèficit que ha concedit Brussel·les només beneficiarà l'administració de l'Estat.

Segons va dir, en una resposta al líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, de cara a l'any que ve ja s'ha flexibilitzat, en passar d'un 0,5% a un 0,7%. Es tracta d'un raonament amb trampa perquè la primera xifra només figurava en el document que la Moncloa va enviar a Brussel·les i en cap cas havia rebut el vistiplau de les comunitats. El més destacat, però, és que Rajoy va assegurar que si aquest any no rebaixava l'objectiu de dèficit autonòmic és perquè Europa no l'hi permet. Un altre cop, culpabilitzava nacions i regions de la desconfiança en els mercats. La prima de risc, però, el va desmentir, en disparar-se per les paraules poc prudents de Montoro. L'allunyament del PP amb CiU cada dia és més evident.

stats