Política 20/10/2015

Per què l'unionisme no vol Forcadell com a presidenta del Parlament?

El Govern demana "respecte" per la proposta que l'expresidenta de l'ANC sigui la segona autoritat institucional del país

Ara
2 min
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en un moment de l'entrevista

BarcelonaEl Madrid polític i mediàtic ha redescobert ara Carme Forcadell –a qui ja va criticar durament en la seva etapa de presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana– i considera que no està legitimada per esdevenir la segona autoritat institucional del país, a proposta d'ERC. Però, quin és l'argument principal?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'acord amb les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, el principal motiu és que Junts pel Sí i la CUP no van obtenir el 50% dels vots a les eleccions del 27-S (obvia que les formacions del 'no' es van quedar en el 39%): "La majoria dels catalans no ha secundat ni les idees ni el procés independentista i, de totes maneres, tindrà com a presidenta del Parlament de Catalunya, que és la representació autonòmica dels ciutadans de Catalunya, una persona que no comparteix les tesis de la majoria dels catalans. Això és el que s'està discutint ara", ha conclòs la número 2 de Rajoy.

El PP no ha estat l'únic a qüestionar, des de les files de l'espanyolisme, el perfil de Forcadell com a nova presidenta del Parlament (en una mesa de majoria independentista). El líder de Ciutadans, Albert Rivera, li ha retret declaracions que posen en dubte la seva "pluralitat". En concret, censuren unes paraules en què deia que els seus "adversaris" són el govern espanyol, els populars i C's.

És a dir, a diferència de la Moncloa, el partit de Rivera posa el focus en el passat d'activista de l'ara diputada electa. Madrid, en canvi, la qüestiona directament pel fet de ser partidària de l'estat propi.

Eva Granados, del PSC, ja ha avisat que els socialistes no votaran Forcadell, número 2 de la candidatura de Junts pel Sí, perquè accedeixi al càrrec. Tot i així, la portaveu parlamentària del PSC ha avisat que, si finalment la proposta que els republicans han fet als seus socis de JxSí tira endavant, exigiran que "porti els debats amb imparcialitat" i que sigui conscient que a la cambra hi ha diputats favorables i contraris a la independència.

Forcadell ja ha dit que té intenció de ser la presidenta de tots els grups, més enllà del que pensin en termes nacionals.

"A qui representa Jesús Posada?"

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha demanat "respecte" per la decisió que s'ha pres per part de la força que va guanyar les eleccions del 27-S. Munté ha afegit: "No ens hem preguntat mai si el president del Congrés dels Diputats representa o no representa una determinada majoria", ha etzibat, en referència al conservador Jesús Posada.

stats