Política 03/12/2014

Malestar a CDC i aval de la CUP a les llistes separades

Joan Serra / Oriol March
2 min

BarcelonaUna setmana després que el president de la Generalitat, Artur Mas, presentés el seu full de ruta, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va dibuixar un trajecte cap a la independència sensiblement diferent. El seu discurs no va deixar ningú indiferent, tampoc a l’òrbita convergent. A CDC, va ser rebut amb fredor i malestar. Tot i reaccionar amb prudència, fonts de la cúpula convergent consultades per l’ARA van apuntar que “el no és rotund” i que “fa la sensació que està tot trencat”. “Hem anat a escoltar Oriol Junqueras. Constatem que tenim posicions allunyades. Molt allunyades. Ens haurem d’arremangar. Per nosaltres no quedarà”, va tuitejar el coordinador general de CDC, Josep Rull.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb Mas a la primera fila del Palau de Congressos -flanquejat per Marta Rovira i Anna Simó-, el líder republicà va exposar una fórmula transversal per aplegar el màxim de vots per la independència, però allunyat de la llista única que el president de la Generalitat havia reclamat ara fa set dies. Junqueras va posar èmfasi en un itinerari que aplegui no tan sols CiU i ERC, sinó també les altres forces alineades a favor del dret a decidir, com la CUP i ICV-EUiA, a partir de llistes separades i amb un paraigua comú. La CUP, per exemple, sintonitza amb aquesta opció després d’haver avançat la seva negativa a participar en una llista unitària, la formulada per Mas.

El president de la Generalitat no va voler fer declaracions al final de la conferència. Feia pocs segons que s’havia acomiadat de Junqueras. “No seria correcte per part meva avui voler cap tipus de protagonisme en forma de declaracions”, va expressar Mas, que va apuntar que “escoltar sempre va bé”. Junqueras no havia fet cap referència al president, tot i tenir-lo a pocs metres.

La CUP va veure amb bons ulls la proposta de llistes separades amb un mateix paraigua. “Entenem l’objectiu: aconseguir el màxim nombre de vots per la independència”, va expressar a l’ARA Quim Arrufat. El diputat de l’esquerra independentista va admetre l’existència de punts en comú amb el full de ruta de Junqueras, com també n’hi havia amb el de Mas. “La proposta de Mas deixava al marge la diversitat de projectes polítics”, va puntualitzar Arrufat. ICV-EUiA va fer una reflexió semblant. “La proposta de Junqueras reconeix més la pluralitat de la societat catalana. Més que la de Mas”, va admetre el secretari general d’ICV, Josep Vendrell. Sobre la llista paraigua, ICV creu que ERC no els hi compta, mentre que EUiA hi veu elements de negociació.

L’ANC i Òmnium reclamen un acord

El pla de Junqueras preveu que, un cop celebrats els comicis plebiscitaris, es formi un govern de concentració que aplegui les formacions sobiranistes. Tanmateix, la CUP no veu clara la gestació del govern d’unitat. “En estructures d’estat, el més calent és a l’aigüera. No es pot anar a un govern de concentració simplement per continuar navegant”, va raonar Arrufat. L’ANC i Òmnium Cutlural, impulsores de la plataforma Ara és l’hora, van emplaçar ahir Mas i Junqueras a continuar treballant per trobar un full de ruta comú cap a la independència. “Creiem que sí que hi ha marge per arribar a acords”, va argumentar Forcadell, presidenta de l’ANC.

stats