PACTE FISCAL
Política 02/06/2012

Mas-Colell: "No hi ha solucions miraculoses"

O. M
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges.

BARCELONA.En plena negociació del pacte fiscal el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en va relativitzar la importància a les jornades que el Cercle d'Economia celebra fins avui a Sitges. "En moments tan difícils com aquests no hi ha solucions miraculoses per millorar els recursos públics", va defensar. L'endemà que el president Artur Mas fes una defensa aferrissada de la Hisenda pròpia, el seu conseller va voler posar en relleu que un nou finançament no solucionaria per si sol tots els problemes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser l'única referència sobre el pacte fiscal que va fer el conseller davant una nodrida audiència de l'empresariat català. El nou model de finançament s'està coent a foc lent aquests dies amb reunions a banda i banda entre partits, i dijous va ser el president de la Generalitat, Artur Mas, qui va apujar el to en relació a la Hisenda pròpia i qui va reclamar més sobirania per a Catalunya. Ahir, Mas-Colell es va limitar -enmig d'un discurs de marcat to econòmic- a avisar el govern espanyol que no aprofiti la crisi per "imposar" la recentralització.

Mentrestant, el cap de files de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va insistir que els problemes d'asfíxia financera de la Generalitat no se solucionaran amb una evolució del model actual, sinó amb un de nou. Això sí: va emmarcar aquest model singularitzat fins la Lofca. Dijous Duran es va referir a la creació d'una agència tributària independent com una cosa "absurda", i ahir va voler precisar que aquesta consideració la va fer perquè, a parer seu -i en la línia del que també defensa Mas- aquesta Hisenda catalana ha d'estar interconnectada amb Espanya i amb Europa. "Catalunya ha de tenir capacitat normativa, però òbviament limitada també per al futur fiscal europeu", argumenta el líder d'Unió.

Navarro i el vot separat

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va confirmar, tal com havia avançat ahir l'ARA, que el seu partit votarà diferent del PSOE sobre el pacte fiscal si cal, tot i que intentarà buscar l'acord. "El PSOE no ens dóna directrius", va voler deixar clar Navarro, que va insistir, però, en la seva voluntat de compartir amb els socialistes espanyols la nova proposta de finançament que sortirà del Parlament.

stats