FINANCES AUTONÒMIQUES
Política 03/08/2012

Mas-Colell rebaixa el to amb l'Estat i l'insta a començar de zero

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no vol que la plantada a Cristóbal Montoro suposi un trencament, sinó un toc d'atenció. L'insta ara a dialogar i es compromet a complir el límit de dèficit.

R.t.
2 min

BARCELONA"La reunió [de dimarts] del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) no estava prevista, ni era urgent, ni important", va assegurar ahir a RAC1 el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per treure ferro a la plantada que va fer al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Per ressaltar la bona voluntat del Govern, va insistir en el compromís de complir amb l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat malgrat que el consideri "completament esbiaixat". "Cal emmarcar el gest en un procés que en conjunt sigui vist com de diàleg", va insistir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una actitud diametralment oposada a la de la Junta d'Andalusia, que va marxar del CPFF contrariada per les decisions preses, en el seu cas en els límits de deute. La seva consellera de Presidència, Susana Díaz, ho va considerar un "atac frontal" a l'autogovern i va anunciar que estudia recórrer-ho per totes les vies, com a la sala contenciosa administrativa o al Tribunal Constitucional. Una fórmula que Mas-Colell per ara descarta, ja que prefereix optar pel diàleg.

Tot i això, per bastir ponts cal que es donin certes facilitats. D'una banda, reclama poder debatre les mesures a prendre en "el vaixell comú" que és l'Estat, atès que ara el CPFF "no és un lloc on es vagi a aprovar res, sinó a oficialitzar decisions preses abans" pels líders del PP. De fet, la reunió de dilluns dels seus barons territorials va fixar el guió del consell de l'endemà.

L'altra condició de Mas-Colell és que el govern estatal "no barregi agendes recentralitzadores i temes econòmics". Un missatge clar sobre el pacte fiscal, que seguirà el seu tràmit, cosa que, segons el conseller, no ha d'afectar l'aplicació de polítiques d'austeritat en les quals els executius català i espanyol coincideixen. I un missatge, també, contra les retallades en l'autogovern que Madrid fa en nom de l'eficiència financera.

Un dels elements que anima el Govern a voler una bona relació econòmica és el rescat de Catalunya. Mas-Colell va insinuar que serà realitat, però que no acceptarà condicions polítiques. Les econòmiques, via nous ajustos, les dóna per fetes.

stats