DRET A DECIDIR
Política 27/07/2013

Mas insta per carta Rajoy a pactar la consulta

Sáenz de Santamaría branda el TC com a arma jurídica per frenar l'autodeterminació de Catalunya

Roger Mateos
3 min

BarcelonaLlegeix aquí la carta de Mas a Rajoy

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diàleg i negociació per pactar una consulta "com més aviat millor". Això és el que planteja Artur Mas en la carta enviada a Mariano Rajoy ahir al vespre, tot just l'endemà que el president de la Generalitat rebés l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). En la missiva, de dos folis, Mas es compromet a remetre-li en els pròxims dies l'informe d'experts, en què s'apunten "vies legals" per legitimar una consulta amb ple encaix constitucional. Aquesta cobertura legal, sumada a "l'ampli suport ciutadà i parlamentari", i la predisposició al diàleg de les institucions catalanes, el porten a concloure que ja es donen les "condicions favorables" per celebrar una consulta.

En la primera meitat de l'escrit enviat a la Moncloa, Mas fa un repàs de les frustracions acumulades pel poble català en els últims temps, com ara l'escapçament de l'Estatut a mans del Tribunal Constitucional (TC) i el cop de porta del mateix Rajoy a la proposta de pacte fiscal. Es fa ressò de la manifestació independentista de l'última Diada i de la majoria sobiranista al Parlament sorgida de les urnes, en les eleccions del novembre de l'any passat.

Mas no es fa il·lusions amb la resposta que pot esperar del president del govern espanyol, però recorda implícitament que el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, s'ha avingut a facilitar una consulta sobiranista a Escòcia. Altres països també han trobat "vies per solucionar democràticament i legalment" aquest tipus de contenciosos, i Espanya "no hauria de ser l'excepció en sentit contrari". És més, recorda a Rajoy que el "deure" d'un governant és donar resposta a les aspiracions d'una societat.

La Moncloa no afluixa

Res no fa pensar, però, que la carta pugui estovar les posicions del PP. De fet, a la Moncloa ja esmolen els ganivets per respondre amb un no taxatiu a qualsevol negociació sobre la convocatòria d'una consulta per modificar l'actual statu quo . La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no va necessitar ahir gaires paraules per deixar clar l'estat d'ànim a la capital espanyola. Quan la carta de Mas arribi al despatx de Rajoy, ja "s'analitzarà", però en tot cas, va advertir, el govern de l'Estat segueix una "pauta general: compleix i fa complir la Constitució i les lleis".

Justament en un dels moments de més descrèdit del TC, amb el seu president, Francisco Pérez de los Cobos, enxampat amb el carnet del PP, Sáenz de Santamaría va insinuar sense cap complex que l'alt tribunal actuarà de parapet contra qualsevol temptativa catalana d'impulsar una consulta. És al TC, va voler remarcar, a qui "li correspon dictaminar" sobre la constitucionalitat de les iniciatives. I, de fet, va recordar que ja hi ha "una doctrina molt consolidada" que no és precisament coincident amb el clam sobiranista. Dit això, va desacreditar l'informe de l'organisme assessor de la Generalitat, perquè "no forma part de les institucions que s'encarreguen de decidir el que es pot o no es pot fer" d'acord amb la Constitució.

Crítiques a l'informe

El treball del Consell Assessor també va ser objecte de crítiques per part d'una de les formacions favorables al dret a decidir: ICV-EUiA. A Joan Herrera no li ha agradat que el document "especuli" sobre unes hipotètiques eleccions plebiscitàries si fracassen els intents de pactar la consulta. Encara més agre va ser el to utilitzat pel socialista Maurici Lucena, que va qualificar de "disbarat" que el text tingui en compte l'opció de declarar unilateralment la independència si l'Estat bloqueja tots els camins democràtics. "El model no és Kosovo, no fotem!", va exclamar per fer explícit el seu rebuig.

stats