DRET A DECIDIR

La Moncloa tornarà a oposar-se per escrit a la consulta del 9-N

El govern espanyol no pensa deixar escapar cap possibilitat per fixar criteri en contra de la voluntat majoritària del Parlament de celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya el 9 de novembre. Per això, la Moncloa tornarà a exposar per escrit els seus arguments davant les proposicions que van registrar CiU, ERC i ICV per reclamar el traspàs de la competència per convocar el referèndum. És a dir, es tracta de repetir el mateix procediment que ja va fer servir dies enrere el president espanyol, Mariano Rajoy, per contestar a la proposta que ha arribat al Congrés procedent del Parlament.

Fixar criteri abans del debat és una competència que el reglament del Congrés atorga a l’executiu espanyol, si ho creu oportú. Si no hi ha cap canvi d’última hora, la intenció de la Moncloa és insistir en la idea que els catalans no poden decidir, jurídicament, separar-se d’Espanya de manera unilateral i, per tant, tampoc poden consultar-ho.

Calendari incert

Els partits que van pactar la data i la pregunta de la consulta -tret de la CUP, que no té diputats a Madrid- van presentar al Congrés dos duplicats de la proposta del Parlament per intentar agilitar-ne la tramitació. La iniciativa autonòmica té un canal específic. Hi ha una quota i es discuteix cada principi de mes, per ordre d’arribada. Abans que comenci la campanya de les eleccions europees, al mes de maig, en queden dues: una de Navarra i una altra del País Valencià. Aquesta segona fa referència a l’anomenada “clàusula Camps”, que intenta garantir una inversió mínima seguint el camí obert per l’Estatut de Catalunya. La seva discussió s’ha anat ajornant perquè ara incomoda el PP, que governa a l’Estat. Fonts del govern espanyol, però, no garanteixen que aquesta vegada es torni a retirar perquè “afecta” un text estatutari. En qualsevol cas, la intenció de l’executiu de Madrid és agrupar totes les proposicions catalanes en la primera data disponible.

El + vist

El + comentat